A intrat Miscarea Penticostala Romana in ” epoca monument” ?


Se pare ca avem tot mai multe semnale ca  Miscarea  Penticostala Romana , atat din Romania cat si din diaspora, tinde sa se dezvolte tot mai mult pe latura institutionalizarii. Se pune tot mai mult accent pe cladiri, evenimente mai mult pompoase sau faloase decat transformatoare, structuri greoaie si nefuncionabile, traditii si formalism.  Toate acestea si altele asemanatoare cu acestea vor duce mai devreme sau mai tarziu la “impietrirea” miscarii. Cultul din Romania cat si Uniunea Penticostala Romana din America au ajuns structuri care urmaresc  controlul bisericilor . Acestea cauta mai mult sa  impuna directive decat sa recomande solutii bisericii locale, amestecandu-se astfel in treburile lor interne. Pe de alta parte cauta sa subordoneze orice organizatie care indrazneste sa aiba activitate in zona lor de influienta. 

Sa fie toate aceste semnale si altele asemanatoare cu acestea doar niste semnale izolate  sau asistam la intrarea “triumfala” in “epoca monument”?

Dorin Pele  http://dorinpele.blogspot.com

Iata cum este descrisa situatia din Romania de Vasilica Croitor pe blogul Rascumpararea Memoriei

  “Îngrijorarea îmi este alimentată nu de tendința tot mai mare de dezvoltare din punct de vedere instituțional, ci de faptul că aceasta nu este dublată de o preocupare pentru sufletele oamenilor. Clădiri de biserici, orchestre și fanfare, programe care să impresioneze, capele mortuare și parcări – acestea sunt elementele după care se socotește progresul lucrării lui Dumnezeu în vremea noastră. Și nu vă grăbiți să judecați, toate sunt bune și necesare, dar dacă ele se fac pe baza ignorării mandatului misionar al Bisericii, atunci avem o problemă cu Stăpânul secerișului.

Din punct de vedere misionar, pentru Biserica Penticostaltă decalajul dintre nord și sud este mai mult decât evident. La Revoluție existau multe județe care nu aveau nici măcar un păstor penticostal. De exemplu, județele Constanța și Tulcea aveau împreună un singur păstor. Nici după Revoluție Sudul nu a constituit o preocupare reală pentru liderii noștri. Voturile le dau cei mulți, ei contează în economia alegerilor, așa că mai important a fost mesaj populist și legalist înaintea alegerilor, purtat atent prin bisericile din Moldova…”

Scrie un comentariu

Din categoria Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s