Romanii in America(3)


413acxgv4jl__sl500_ss500_Am cumparat recent o carte care parea pierduta printre “rafturile” istoriei. Am descoperit in ea lucruri interesante despre romanii din America. Asa ca m-am gandit sa le impartasesc si cu voi.  In a doua postare am ramas la anul 1882.
1892 – George Zolnay (1863-1949), renumit sculptor, a venit in Statele Unite si in scurt timp a devenit membru in comisia de arta a World Columbian Exposition din Chicago.

1900 – Inceputul unui mare val de imigrare compus din romani din Transilvania, Banat, Bucovina, Moldova si Macedonia(Grecia). Emigrantii au parasit locurile natale motivati fiind de conditiile economice, sociale si politice precare.

1901 – Noii emigranti se stabilesc in si in jurul oraselor industrializate ca New York, Philadelphia, Chicago,Detroit, Cleveland, Pittsburgh, Minneapolis, Youngstown, Newark, St, Louis, Los Angeles and San Francisco.

1901 – Petru Glafirescu deschide primul restaurant romanesc in New York. Restaurantul servea ca loc de intalnire pentru noii emigrantii si a jucat un rol important in consolidarea comunitatii romanesti. Societatea „Dorul” , una dintre primele organizatii sociale si culturale romano-americane, a fost fondata in restaurantul lui Glafirescu doi ani mai tarziu.

“The Romanians in America 1748-1974 A Chronology&Fact Book, Compiled and edited by Vladimir Wertsman”

Un comentariu

Din categoria Romanii in America

Un răspuns la „Romanii in America(3)

  1. Pingback: Romanii in America(4) | Trezire si Restaurare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s