Manipularea este pacat?


Traim intr-o lume a manipularii. Se practica manipularea in toate  sectoarele vietii : in presa, in politica, in guvern, in civic, in biserica…s.a. Dar ce este manipularea? Iata doua definitii:

 1. A manui, a manevra. 2. A antrena, prin mijloace  de influientare psihica, un grup uman, o comunitate sau o masa de oameni la actiuni al caror scop apartine unei vointe straine de interesele lor; a influienta opinia publica prin mass-media  sau prin alte  metode persuasive. (DEX)

„Într-un limbaj popular tehnica manipularii poate fi caracterizata ca fiind cel mai indicat mijloc de a obtine rezultatele scontate de la ceilalti prin a-i determina sa rationalizeze si sa analizeze încât vor descoperi ca cea mai mare satisfactie este de a face pe plac unei persoane sau unui grup…” (Independentul Virtual)

M-am gandit sa fac un Sondaj ca sa vad care este perceptia generala. Nu de alta, dar eu personal nu am auzit o predica pana acuma, sau nu imi aduc aminte, care se aiba ca subiect manipularea. Sunt curios sa vad care sunt parerile voastre . Sunt binevenite si comentariile. 

6 comentarii

Din categoria Influente seculare, Sondaje

6 răspunsuri la „Manipularea este pacat?

 1. PAVEL BARBURA

  Ma si mir caci din citi teologi are ziarul dumneavoastra puneti aceasta intrebare si nu stiti raspunsul din Apostola lui Pavel catre Galateni Capi si 3 caci aceasta este si vrajitorie totodata sint predici si de Jhon Heghe care spun la fel si critica dur aceasta Vrajitorie in America dar desigur biserica sau grupul de interese politice are ca motto din Apostolul Pavel sa se ia ce este bun adica placut urechile cui vor sa auda lauda totodata critica si latura Legalismului in Biserici si nu a adevaratului Duh Sfint de care nu stiu multi sa zic asa de la marea biserica Philadelfia pe care personal am ajutato si care nu vrea sa simta cu un madular mai mic ca trup a lui Cristos ma va intreb ce BIBLIE cititi dumneavoastra si puneti astfel de intrebari ori unele file din BIBLIE SINT RUPTE atit am avut in spiritul BIBLIC SA MUSTRU CU DUHUL BLINDETEI INSA APOSTOLUL PAVEL NU AR FI ASA DE IERTATOR.asa caci sfatul meu sa luati toate criticile Apostolului Pavel…

 2. Am pus aceasta intrebare nu pentru ca nu stiu raspunsul, ci pentru a vedea daca cei ce citesc constientizeaza aceasta realitate. Aceste practica este folosita in multe biserici si nu multi se sesizeaza

  • Optimistul

   Ma framanta de ceva timp aceasta intrebare si uite ca dau de acest articol. Aceasta intrebare poate fi chiar cheia adevarului? De ce oamenii bisericii evita raspunsul la aceasta intrebare, acesti oameni care sunt primii care incrimineaza pacatul. Cred ca ar fi simplu de inteles, Duhovnicul nu face alceva decat sa manipuleze, dar nu e un lucru rau deoarece il face cu acordul credinciosului. Cand enoriasul il intreaba pe Duhovnic cand sa faca anumite lucruri care pt. noi par firesti sa fie o decizie a fiecarui dintre noi e evident ca enoriasul cedeaza anumite functii de control ale creierului Duhovnicului său,deci accepta cu buna stiinta manipularea. Si totusi, manipularea se foloseste in multe alte cazuri si nu e incriminata, cred ca datorita acestei particularitati ale religiei. Dar religia e dreapta? Manipularea e o fapta mult mai grava decat minciuna si tosi, ce adevar slujim noi?

 3. Cornel Marinau.

  In spatele oricarui pacat sint duhuri rele specializate cu acel pacat!Pentru stari pacatoase,la fel,duhuri rele specializate in stari pacatoase!In cazul atitudunilor pacatoase sint tot influienta celui rau prin ingerii cazuti,demoni, draci sau duhuri rele,cum vrei sa le zici! Trebuie sa fim inarmati cu toata armatura lui Dumnezeu(cuvintul lui Hristos din belsug in noi)stiind ca avem de luptat „…impotriva uneltirilor diavolului.!”De vrei sa ramai in picioare trebuie sa fim …”plini de cunostinta voii LUI in orice fel de intelepciune si pricepere duhovniceasca…”adeca de la Duhul Sfint !Cei ce nu vegeaza,nu-s interesati(ca-s ocupati cu treburile vietii)pot fi infasurati „…asa de lesne”si pot fi orbiti”…umbla cu ochii inchisi”,se inseala singuri,crezind ca-i normal asa”…nu va inselati!Dumnezeu nu se lasa batjocorit….”Pot fi oameni in pozitii bisericesti inalte si nu-si dau seama de ce duh sint calauziti.Ucenicii Domnului au avut la un moment dat, problema aceasta.Manipularea Sinelui nelepadat,a Eului nepironit,a firii pamintesti ,a omului vechi imbracat in haina doctrinei(fie ea de orice nuanta)zic iarasi manipularea are influienta pacatoasa,Cred ca se poate numi cu indrazneala-duh de manipulare-si se poate iesi de sub aceasta influienta prin eliberare in Numele Lui Isus, prin Singele Sau! Amin!Vezi Iosif Ton-Despre duhuri rele- video-Harul si pacea sa va fie inmultite”…prin cunoastere…”Cu dragoste frateasca! Cornel Marinau.

  • Optimistul

   Cand urmaresc un film sunt atras de subiect, particip, e fenomenal, uit sa-mi pun intrebari esentiale, ce urmareste regizorul? Unde vrea sa-mi duca mintea? Are ganduri ascunse?
   Asa e si cu religia, vorbim de duhuri de cuvantul Domnului, vorbim atat de des incat omitem lucruri elememtare, cine le-a scris? Cine se foloseste de numele Domnului? Sunt interese ascunse? O ipoteza plauzibila ar fi ca intreaga filozofie religioasa se indreapta asupra mintii, adica, daca reusesti sa-ti distrugi mintea biserica poate face ce vrea din tine, in asta consta si manipularea religioasa. Daca analizezi, nu-ti trebuie multa minte sa-ti dai seama, ca scopul religiei e sa-ti anuleze mintea pt. a nu intelege. E chiar opusul la ceea ce crezi cand devii habotnic. Te intrebi ce e de facut. Simplu, il iubesti pe Dumnezeu si te lasi in voia lui. Esti sigur daca te lasi manipulat de religie Bunul Dumnezeu e satisfacut de tine?

 4. Optimistul

  Religia – o frază de dânşii inventată
  Ca cu a ei putere să vă aplece-n jug,
  Căci de-ar lipsi din inimi speranţa de răsplată,
  După ce-amar muncirăţi mizeri viaţa toată,
  Aţi mai purta osânda ca vita de la plug?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s