„Unionizarea” fortata a Bisericilor Penticostale independente din America


In articolul De unde a aparut un nou „cult penticostal” in Statele Unite… semnalam faptul ca Uniunea Penticostala Romana  a asociat sau afiliat  Biserici Penticostale independente fara ca Adunarile Generale sa hotaresca lucrul acesta. Binenteles ca initiatorii acestei organizatii nu folosesc  termenii pe care eu ii folosesc, adica asociere sau afiliere, pentru ca acestea ar fi ultimele lucruri  care Bisericile si le-ar dori, mai ales in forma aceasta. Dar chiar daca ei nu folosesc acesti termeni, pana la urma aceasta se doreste si se practica. Cineva ar putea spune : Cum poti sa spui asa ceva? Pe ce te bazezi?

La inceputul cercetarilor mele m-am bazat doar pe intuitie  si pe marturia verbala a unor frati care au fost afectati intr-un fel sau altul de „expansiunea” acestei organizatii cat si de practici ca: limbaj cu doua intelesuri, manipulare si dezinformare. Dar acum ma bazez si pe declaratiile  liderilor acestei organizatii cat si pe Statutul Uninii Penticostale Romane revizuit in 2007.

Revenind la subiectul „unionizarii” fortate, pot sa spun ca seamana foarte mult cu „procesul de atragere a taranimii în diverse forme ale cooperatiei în productia agricola”, numita …cooperativizare (Dictionarul Explicativ Roman). Pentru a intelege mai bine fenomenul cooperativizarii am apelat la Documente din arhiva CC al PCR despre „Cum s a realizat cooperativizarea agriculturii in Romania” :

 „trans­for­ma­rea socialista a agriculturii” – colectivizarea, cum i se spunea în epoca – s-a realizat prin forta, prin numeroase abuzuri si fara res­pectarea „liberului consimtamânt” prevazut în documentele de partid. Linia partidului în politica agricola, care era inspirata dupa „ma­rea experienta a partidului bolsevic si învatatura lui Lenin si Stalin”, arata ca atragerea taranilor în GAC-uri trebuia sa se faca dupa o intensa munca de lamurire asupra avantajelor si superioritatii agriculturii socialiste fata de micile gospodarii individuale, deci o intrare benevola, liber consimtita. În realitate, colectivizarea a fost pusa în practica prin constrângere, metode de teroare, prin „lupta” cu taranii, prin sicanarea lor de catre organele locale de partid si de stat, pentru a ceda pamântul statului…”

In cazul nostru, fratii s-au gandit ca daca nu vor avea parte de o „intrare benevola, liber consimtita” a membrilor Bisericilor, sa apeleze la o alta metoda inedita, ca sa nu-i spun vicleana.  Au atras lucratorii ordinati din aceste Biserici ca sa se faca membri si apoi prin ei si Bisericile din care ei fac parte sa fie considerate membre ale aceste organizatii. Prin aceasta „inginerie” practic se  incalca subtil  dreptul membrilor bisericilor respective de a-si alege singuri asocierea sau afilierea cu aceasta organizatie. Iata ce sta scris la  Articolul III, Sectiunea 3-4 din Statutul Uniunii Penticostale Romane :      

     „Toate bisericile locale şi membrii lor, deservite de slujitorii membri ai Uniunii Penticostale Române, se vor bucura de asemenea de toate drepturile de membri ai organizaţiei cu excepţia acelor drepturi care sunt aplicabile doar Slujitorilor Ordinaţi.”

Wow!, ce ziceti?

VA URMA
Incredibil! Uniunea Penticostala afiliaza Biserici fara acordul lor?!…”Cutremur” in Bisericile Penticostale din America (3)

18 comentarii

Din categoria Decadere spirituala, Influente seculare, Influiente capitaliste, Influiente comuniste, Leadership/Conducere, Stare de pacat, Uniunea Penticostala Romana

18 răspunsuri la „„Unionizarea” fortata a Bisericilor Penticostale independente din America

 1. cornel marinau

  Intre slujitori ordinati si ,,robi ai lui Hristos ,,exista o diferenta mare.Slujitorul poate spune:-ce?,asta nu-mi convine!,i-mi caut alta slujba!etc.Robul, pleaca capul si in orice situatie spune:-Da Majestate, am inteles… si se inchina supus stiind ca s-a dat ,,…rob ascultarii de Hristos,,Numai robul pierde puterea ,,Sinelui, a Eului,,etc Trebuie stiut ca aceasta este o porunca a Domnului Isus.Luca 9,23-24.In multe cazuri (pentru ca nu sa inplinit porunca Lui) a fost ordinat Sinele si a fost uns Eul.Din cauza aceasta avem putini ,,robi ai lui Hristos,,care aduc revelatie din Cuvint si prin ungerea Duhului.Tristetea este a Duhului Sfint.El vrea sa ne calauzeasca in tot Adevarul sa ne invete: -dar pe cine?Sinele a studiat deja teologia etc.Intrebare;;-vrem trezire,sau numai ne rugam pentru ea dar nu ne-o trebuie.Cind poporul e adormit poti sa-l faci membru chiar si in 2 institutii sau organizatii, ce mai conteaza.Doamne,ai mila de noi si ai mila si de mine care stiu ca ,, trezirea spirituala este si o lupta spirituala.,,Cu dragoste frateasca!

 2. Pingback: 10 postări în Top 100 WP (03.04.2012) « Romania Evanghelica

 3. Ai dreptate Cornel!
  Este trist ca „poporul e adormit”. Scriptura ne indeamna “Sa veghem unii asupra altora, ca sa ne indemnam la dragoste si la fapte bune.” (Evrei 10:24)
  Dar este dureros ca unii lideri spirituali se ocupa cu asemenea practici comuniste. Chiar nu vom reusi niciodata sa ne lepadam de ele?

 4. cornel marinau

  Nu stiu daca practicile sint comuniste sau capitaliste.Cred ca nici nu prea are importanta asta.Important, sa ne verificam: -sint eu ,,…in Hristos,,sau sint doar intr-o doctrina religioasa,este Duhul Sfint in mine Domn,Stapin prin puterea bucuriei Lui ,sau e trist in mine sau stins.Porunca de la Domnul;,-…nu stingeti Duhul!,,. Stim din Scriptura ca pe Saul ,Duhul Sfint il parasise si el nici nu stia.-Stiu eu de ce duh sint calauzit?Sigur ca stiu daca am ,,partasia Duhului,,Am eu darul,,deosebirii duhurilor,?,Multi se pretind (duhovnicesti),dar le vine greu sa accepte,, ca avem de luptat impotriva duhurilor rautatii,,ce sa mai vorbim de armatura spirituala,- lipsesc mesajele la acest subiect.E mai usor sa se spuna ca,Domnul a biruit pentru noi totul,decit sa accept ca eu trbuie sa tin piept impotriva uneltirilor diabolice ca eu trebuie sa ma innarmez cu toata armatura Sa,ca eu sint ,,ostas al lui Hristos,,Apoi;-am eu alipipea de Hristos,,…taina aceasta este mare…,,cine se alipeste de Domnul devine un singur Duh cu El.,,Am eu,,…apropierea de Tatal , cu incredere.? Sint eu intarit in,, omul diinlauntru prin Duhul Sfint?SA NE RUGAM CA DOMNUL SA PUNA PASIUNE IN TOTI SLUJITORII ORDINATI,IN CEEA CE PRIVESTE ACESTE INTREBARI SI ALTELE SI NU VOR MAI AVEA TIMP SA FIE PREOCUPATI DE ,ORGANIZATII,BIROURI DE CONDUCERE SI FOTOLII etc.Harul si Pacea sa ne fie inmultite tuturor,dupa Scripturi,,..prin cunoasterea lui Dumnezeu Tatal si a Mintuitorului nostru Isus Hristos,,AMIN.

  • Cornel, ai atins un punct sensibil. Daca slujitorii si-ar face slujba, adica sa se ocupe de membrii bisericilor pe care le pastoresc sint 100% de acord cu tine : Nu ar avea timp de organizatii, calatorii cu diferite scopuri peste tot in lume, si bineinteles cum spui tu, birouri si fotolii. Eu personal ii acuzam pe preotii Ortodoxi de astfel de lucruri, si ma simt vinovat caci prietenii mei Ortodoxi imi spuneau caci nici ai vostrii nu sint mai buni. Aveau dreptate, totusi este o diferenta ei faceau fara rusine in vazul tuturor, ai nostrii sint mai scolati, o fac mai diligent cu un limbaj cu multe intelesuri, nerecunoscind sub nici o forma adevarul. Doamne ce vremuri traim. Am venit in America sa scap de comunisti, si sa ne pastram credinta curata intr-o tara libera, si America nea oferit acesta. Se pare caci altii au venit cu alte scopuri in America: sa rapeasca independenta bisericilor rominesti. Nu agreez cu organizatiile Americane , cu atit mai mult nu accept sa cedam independenta la ai nostrii. Conducatorii acestei organizatii au nevoie de pocainta si mai mult sa vegheze asupra turmei care le-a fost incredintata. Sufletele membrilor valoreaza mult in ochii lui Dumnezeu, iar cit despre aceasta organizatie, Dumnezeu nu are nevoie de vedete ci oameni sinceri cari spun adevarul, iubesc pacea. Aceasta organizatie produce certuri in bisericii, prin metode comuniste aflate chiar in statutul de functionare al organizatiei. Nu pot sa cred caci pastori de biserici penticostale au putut scrie acel statut sub calauzirea lui Dumnezeu. Aproape fiecare articol contrazice sau face confuz un alt articol. Este dureros dar real. Ma rog lui Dumnezeu sa trezeasca acesti lideri din adormire si sa se intoarca la caile drepte pina nu va fi prea tirziu

 5. Aurel

  Asa s-a intamplat cu biserica Elim, Arizona. Dupa ce pastorul Lascau a cazut in disgratia COG, s-a gandit ca i-ar prinde bine o legitinatie de la Uniune si, cu bataie lunga, ceva functie in organizatie, mai ales ca despre pastorul Avram avea inpresii dintre cele mai proaste. Cand, in 1982 a incercat sa afilieze biserica cu COG m-am opus pe considerentul ca statutul nu permitea nici o afiliere sau asociere. I-am propus sa amendeze statutul si apoi sa dea posibilitate bisericii sa aleaga dintre cele trei organizatii penticostale pe ceea care crede ca i se potriveste mai bine, printre acestea fiind si Uniunea. A ripostat ca nici odata nu va intra sub talpa analfabetului Avram, o jignire grosolana a unui coleg, pastor apreciat de biserica pe care o pastoreste. In final, prin 2009 a cerut legitimatie de la Uniune si iata, asa fara sa stim, ne-am trezit pe calendarul Uniunii ca membrii in Uniune. Anul trecut, dupa plecarea lui Lascau, biserica a cerut Uniunii sa recunoasca statutul bisericii de neafiliata. Cererea a fost rezolvata, raspunsul Uniunii a fost unul politicos. Dar… la solicitarea unor pastori sau evanghelisti din Uniune (cazul Semenea) de a veni sa predice in biserica Elim am fost respinsi pe considerentul ca daca o biserica se „rupe” Uniunea nu colaboreaza cu aceea biserica pentru o perioada de timp (dupa unii doi ani). Intrebarea mea este: ce vina are biserica Elim ca Lascau si-a deschis o agapa? Nu cumva este la mijloc cererea bisericii de „iesi” din Uniune? Lascau Petru care a rupt biserica Elim mai este membru in bordul Conventiilor? Biserica Elim trebuia „pedepsita” sau Lascau Petru?
  De altfel, statutul Uniunii si al AOG sunt cele mai favorabile comunitatii penticostale romanesti din SUA si Canada. Cu o corectare a ambiguitatii privind legitimarea pastorilor care atrage dupa sine asocierea bisericii cu Uniunea, vad in aceasta organizatie o sansa buna de colaborare frateasca intre romanii din America.

  • Oare cati mai pot sa spuna la fel ca si tine, adica : „fara sa stim, ne-am trezit pe calendarul Uniunii ca membrii in Uniune”
   Imi pare rau sa spun dar voi sunteti marginalizati din cauza iesirii din Uniune. Nu mai sunteti in Network si sunteti penalizati. Aceeasi soarta o va avea orice Biserica care a intrat in acest „cerc vicios”. In ce priveste pastorii sau ordinatii in general din Uniune, dau socoteala , nu Bisericilor in care sunt membrii, ci Uniunii. Citez aici doua articole care sustine aceasta idee.
   „Secţiunea 5.2 Implicarea corporaţiei în biserica locală este doar în vederea sfătuirii, are caracter consultativ nu executiv şi se produce numai la solicitarea comitetului bisericii locale. Dacă la un moment dat se naşte un conflict între decizia luată de corporaţie şi decizia luată de o biserică locală, atunci va predomina decizia luată de biserica locală, excepţie fiind deciziile luate cu privire la etica şi moralitatea unui Slujitor Ordinat.*

   Secţiunea 5.3 În cazul în care un Slujitor ordinat membru al Corporaţiei, comite abateri de la conduita etică şi morală impusă de Sfânta Scriptură şi Codul etico-moral al Uniunii, Corporaţia îşi rezervă dreptul de a-i retrage legitimaţia de Slujitor şi/sau a aplica o altă metodă de disciplinare.* ” ( Aici se contrazice. La inceput spune ca implicarea …are caracter consultativ, ca apoi in sectiunea 5.3 ne spune ca Corporatia isi rezerva dreptul …de a aplica o metoda disciplinara. Un document foarte confuz si contradictoriu. In fine, acesta este un alt subiect pe care am sa il abordez intr-un alt articol.)

  • Bun punct fr. Aurel, totusi cred caci sinteti prea indulgent cu aceasta Uniune(nu sint membrii numai pastorii ci toti ordinatii din bisericile pastorilor din Uniune). Daca doriti sa verificati mai atent, sub aceasta masca se ascund multe lucruri, folosind un limbaj cu nenumarate intelesuri in insusi Statutul Uniunii, asa incit sa se poata da raspuns evaziv si confuz la oricine intrebare referitoare la scopul si intentiile acestei organizatii. Sint evidente clare cu scopurile acestei organizatii si pot sa va spun caci bisericile penticostale din America nu au nevoie de afirmarile si dorinta de putere a acestor lideri. Cred caci este nevoie ca pastorii nostrii sa se pocaiasca, sa vegheze asupra turmei si sa lase politica de putere si control pe seama celor din lume. Recomand acest articol care face sens referitor la acest subiect.
   http://penticostalismulazi.wordpress.com/2012/03/31/marius-livanu-vedetismul/

 6. Pingback: Amestecul Uniunii Penticostale Romane in “treburile interne” ale Bisericilor locale | Trezire si Restaurare

 7. Pingback: Corporatia “Uniunea Penticostala Romana”… “sub acoperire” | Trezire si Restaurare

 8. Pingback: Uniunea… in deriva? | Trezire si Restaurare

 9. Pingback: “Congresul” Uniunii…cosmetizat | Trezire si Restaurare

 10. Pingback: S-au impartit “turmele”! | Trezire si Restaurare

 11. Pingback: O noua structura de conducere peste Bisericile Penticostale Romane din America | Trezire si Restaurare

 12. Pingback: Tipuri de afilieri in Uniunea Penticostala Romana din SUA | Trezire si Restaurare

 13. Pingback: Uniunea… in deriva? (1) | Trezire si Restaurare

 14. Pingback: Incredibil dar adevarat! Bisericile Penticostale independente sau neafiliate au fost excluse din “Consiliul Pastoral al Conventiei” | Trezire si Restaurare

 15. Pingback: De ce pastorii nu vor sa ia decizii impreuna cu intreaga Biserica? | Trezire si Restaurare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s