Biserica ELIM din Phoenix, Arizona a „plantat” inca o Biserica


Am primit recent o scrisoare semnata de unul din fondatorii Bisericii Elim din Phoenix , Arizona . Sa fiu sincer, nu m-a surprins cu nimic. Descrie niste situatii cu care deja ne-am obisnuit. Urmeaza un „model”  foarte popular de plantare de Biserici – prin cearta si neintelegeri. Am mai spus-o si o mai spun inca odata, ca s-a ajuns aici pentru ca modelul de conducere existent la ora actuala in multe Biserici Penticostale este nebiblic, nepotrivit in contextul in care traim si creaza tensiuni care mai devreme sau mai tarziu vor erupe. Cazul Elim este cat se poate de elocvent. Acest model de conducere, a fost si este intretinut de o generatie de pastori care vor sa controleze totul, ca doar asa trebuie sa faca din moment ce Hristos i-a lasat pe ei ca sa fie „capul” Bisericii. Pe de alta parte cred ca traim niste vremuri in care culegem roadele „legamanturilor facute in apa botezului” fara un legamant in sangele mielului facut cu Hristos inainte de botez. Din pacate, standardele din Bisericile romane au scazut vertiginos in ultimii 30 de ani. Pe cand vom planta Biserici pe baza  unei viziuni clare?

Articole asemanatoare :
Biserica lui Hristos sau biserica mea
Autoritatea pastorului
Blogul Pasi spre lumina refuza sa ne lumineze
Sistem dictatorial – cateva trasaturi principale
Slujba pastorului s-a diversificat
Pastoratie pompieristica sau selectiva

Public aici  scrisoarea primita.

„Din nou la Biserica ELIM din Phoenix,AZ !  Viata poate fi definita ca  un sir neintrerupt de alegeri sau poate mai bine zis de decizii luate,  in urma unor evenimente care de multe ori  involuntar ne confrunta. Modul cum ne raportam la aceste evenimente,hotararile luate,consecintele traite ulterior pot marca pentru un anumit timp starea noastra sentimentala,atat la nivel de individ, de familie cat si de grup. Un astfel de eveniment,cu profunde implicatii in plan fizic,dar mai ales spiritual pentru o intreaga comunitate,s-a desfasurat in timpul anului trecut  la Biserica Penticostala ELIM din Phoenix,AZ . In urma unei atitudini constante de obstructionare a partasiei fratesti din partea unui grup de frati, cu pretentii personale dar nejustificate la conducerea in ansamblu a lucrarii din biserica,majoritatea membrilor au luat hotararea de a renunta la a mai frecventa serviciile bisericii,deci implicit si la calitatea de membru al acestei biserici. Ulterior acestia s-au constituit intr-o noua biserica-EKKLESIA (a doua in decurs de un an,dupa AGAPE !)        Evenimentul  fiind de acum depasit, ramane in urma insa anumite amintiri premergatoare despartirii, atitudini neasteptate ale unora ,care sfidand orice bun simt,pentru asi atinge scopul,au sacrificat chiar si relatii de prietenie statornicite cu multi ani inainte. Principiul SCOPUL SCUZA MIJLOACELE, aplicat de unii frati cu asa zise veleitati de conducere sau influente in biserica, a avut , mai ales in plan spiritual, consecinte dramatice in special pentru fratii care pot fi cu adevarat considerarti printre primii care au demarat dar si participat la edificarea primei biserici crestine romanesti din Phoenix.   Asemanarea dintre atitudinea imparatului Belsatar(Daniel 6–5) si  ale unora, ramasi victoriosi inca”la putere”  la ELIM, este cutremuratoare. Belsatar isi sarbatorea printr-un ospat, in fata mai marilor sai, reusita si apogeul puterii si gloriei  sale:  „…a baut vin inaintea lor…au adus indata vasele de aur care fusesera luate din Templu, din casa lui Dumnezeu, si au baut din ele”  iar mesele erau pline de bucate alese.  Amestecarea lucrurilor sfinte insa, cu interesele personale au determinat hotararea lui Dumnezeu :”numarat, numarat, cantarit si impartit”.

Exprimarile unora dintre cei care au aspirat la glorie si putere la ELIM, auzite in colectivitate in momentele premergatoare despartirii, tradeaza cu prisosinta modul denaturat de gandire al acestora. Amestecarea idealurilor de traire, relationare si credinta crestine cu exprimari izvorate doar din fire, pentru acapararea puterii personale intr-o biserica nu poate conduce decat la un singur deznodamant, care de altfel s-a si intamplat: numarat, cantarit si… impartit !    Spre edificare iata cateva exemple de atitudine si exprimare din partea unora, momente care  raman  o trista aducere aminte pentru cei mai multi:

-prezenta nejustificata a politiei la ultima Adunare Generala, caz fara precedent. Pe buna dreptate se pune intrebarea: „Oare este necesara o astfel de prezenta   la adunarile noastre penticostale? Oare imaginea in comunitate a credintei penticostale in ansamblu nu a fost denigrata prin aceasta atitudine iresponsabila a   celor care si-au permis sa apeleze la serviciile organelor de politie, precedentul constituindu-l  faptul  ca ei au hotarat  angajarea prezentei unui politist  la   la toate serviciile religioase ale bisericii.

-mai mult decat atat, exprimarile primitive, suburbane ale unora dintre cei ramasi inca in activitatile bisericii sfideaza orice imaginatie:    ” Nu mai plecati odata ?”,”Mergeti voi in Warehouse, ca iara veniti voi inapoi”, „Vor sa i-a puterea !”  Interesant…despre ce fel de putere este vorba intr-o    biserica penticostala ? „Pe mine nimeni nu ma poate da jos de aici decat Dumnezeu !” spunea unul  foarte activ inca, referindu-se probabil la…putere. Un altul si mai categoric, probabil in domeniu, aduce si o motivatie: „Sa plece odata ca n-au dat nici un ban la biserica” . Din nou interesant:dar, oare toti nu au    dat bani la biserica ?    Expresia cea mai inedita aparatine insa unuia care la Adunarea generala s-a adresat unui lucrator respectabil din biserica, expresie care s-a dorit a avea o  conotatie mai spirituala, cu aluzie tocmai la…rapire!: „Te expediez prin perete cu microfon cu tot” .  Si iata, cei goniti si blamati au plecat (acum a doua serie!). Dar nu au plecat oricum: n-au luat nimic, le-a lasat si averea si puterea. Cinste lor !  Evident, bucurie mare la ELIM: accounturi substantiale, putere, victorie, veselie, parafrazat, ospat in toata regula, precum la masa lui Belsatar: vinuri si bucate alese, oale cu sarmale traditionale, cantec joc si voie buna ! Oare chiar acesta sa fie idealul adevarat crestin al celor care acum se…ospateaza ?  Dar mai presus decat acestea se ridica insa o intrebare care isi face simtita prezenta in mintile a tot mai multor frati si surori din fosta comunitate de la ELIM. Este o intrebare care atinge partea sensibila a ratiunii si a constiintei omului crestin, temator de Dumnezeu. Zeci de ani, fratii, atat la nivel individual cat si de familie, au contribuit atat fizic dar mai ales financiar la edificarea frumosului local de inchinaciune ELIM. Acum, cand 3/4 din membrii, ca urmare a dorintei de salvare a pacii, linistii si imaginii in comunitate, s-au retras(repet, al doilea caz in decurs de un an !) de buna voie, nu se cuvine oare, in mod decent si intelept, o retrocedare corespunzatoare numarului de membrii din bisericile repective, a bunurilor, dar mai ales a partii (contributiei)  financiare ? Eventualul raspuns lapidar al celor care acum se „ospateaza” la ELIM : „De ce au plecat ?” , evident in conditiile aratate si mai sus , nu-si gaseste sensul. Un raspuns  insa , prin „tacere” echivaleaza desigur printr-o incriminare, in incercarea de evadare in afara demnitatii si realitatii. Cred ca este bine de amintit un caz asemanator „separarii” de la ELIM, desfasurat anul trecut in cadrul comunitatii baptiste din Phoenix, in urma caruia impartirea  corespunzatoare financiara a fost realizata cat se poate de onorabil, ambele parti fiind pe deplin multumite. Deci…se poate !

Zaharia Oprea-Prescott, AZ  (membru fondator , ELIM )”

14 comentarii

Din categoria Decadere spirituala, Forme/Structuri de conducere, Influente seculare, Leadership/Conducere, Pastoratie, Uncategorized

14 răspunsuri la „Biserica ELIM din Phoenix, Arizona a „plantat” inca o Biserica

 1. Dacian

  Felicitari lui Zaharia Oprea pentru ca de-a lungul anilor a dat dovada de verticalitate si curaj. Este printre putinii care au demnitatea sa spuna lucrurilor pe nume si sa isi asume ceea ce declara. Dupa cum reiese din articol, corect din partea celor care au ramas la vechiul Elim ar fi sa imparta banii din contul bisericii cu cei care au plecat. Din moment ce numarul celor care au plecat este mult mai mare decat al celor care au ramas, consider normal si moral ca „fratii” de la Elim sa de-a dovada de onestitate si sa imparta frateste resursele financiare din contul bisericii, resurse care s-au acumulat si cu aportul substantial al celor care au plecat. Sa nu recunosti acest aspect inseamna ca nu mai exista frica de Dumnezeu si rusine de oameni. Sper insa ca totusi in actuala conducere a bisericii Elim mai exista oameni care nu sunt atat de avari incat sa doreasca sa ramana ei cu tot, dupa ce o mare parte din biserica au fost nevoiti sa plece.

 2. Ionela

  In lumina acestor adevaruri,eu cred din toata inima ca cei de la Elim,care
  au ramas,vor da in scurt timp un raspuns.

 3. Florian Caragea

  Pana la urma totul va iesi cu bine. Am inteles ca cei de la Ekkklesia si-au construit deja biserica. O mana de ajutor din partea bisericii Elim ar fi nu numai un gest fratesc dar si o dovada ca sangele apa nu se face.

 4. Boros, Alin Calini, Ionitescu, Serban Nelu, CUC Adi,

  …Imi pare rau, dar nu pot sa public atacuri personale si epitete de genul acesta. Data viitoare va rog sa puneti accentul pe faptele oamenilor fara ai ataca personal sau ai face in fel si chip. Trebuie sa pastram un standard de decenta si bun simt, mai ales ca suntem crestini. Va multumescde intelegere!
  Dorin P

  • Gelu M.

   Da, remarca este buna ! in articol nu se da vreun nume.nu se face vreun
   atac sau jigneste cu epitete vreo persoana.se relataeza la modul general.
   Nu stiu ce epitete jignitoare ar putea folosii cei mai sus amintiti din moment
   ce ei urca la anvonul bisericii. Banuiesc ca au totusi un alt limbaj.
   La urma urmei aici se face referire la o atitudine in ansamblu a unei institutii fata de o situatie,si nicidecum analizarea unor nume ! Scuzati de interventie.

   • Defapt cineva s-a semnat cu numele lor si a pus un comentariu care nu pot sa il public din motivele enuntate mai sus. Nu era cu referire la articol ci la comentariul semnat :”Boros, Alin Calini, Ionitescu, Serban Nelu, CUC”

 5. Gelu M.

  Da, este adevarat, cei de la EKKLESIA se pare ca vor inaugura localul in
  luna februarie.Am citit pe
  „Infocrestin” ca s-a „plantat” inca o
  biserica , ca fr.evanghelist Husar,tot de la Elim a deschis si el o mica biserica.
  Acum sunt trei ! Poate ca este mai bine asa.

  • Se pare ca am pierdut „viziunea padurii” din cauza copacilor cu multe frunze dar putine roade…..
   Luptele si framantarile interminabile din biserici, certurile de partide, monopolul si controlul lucrarilor spirituale din biserica, teama de-a nu pierde conducerea bisericii , de-a controla banii bisericii, lucratorii bisericii, si mai ales evanghelistii bisericii, toate acestea sunt simptome clare care arata starea bolnava a acelei biserici.
   Luptele noastre interne nu sunt cauzate de dorinta noastra puternica de-a trai in sfintenie si de-a face voia lui Dumnezeu ci au la baza doar dorinta unora de-a controla si de-a manipula biserica…
   Problema nu este numai in biserica Elim ci este in intreg sistemul de conducere si de manipulare al cultului penticostal.
   (nu ma refer la alte culte deoarece nu cunosc in deamanuntul situatia lor).
   Au trecut ani de zile pana am aflat ca cei mai buni dintre noi (cei care ne conduceau) erau frati cu Iuda Iscarioteanul.
   Fratii nostrii erau ofiteri de securitate care ne manipulau si ne tineau sub calcaiul lor comunisto-securist.

   Fratilor din biserica Elim, Dumnezeu nu bate o biserica rebela cu bata,
   ci-o „binecuvinteaza” cu pastori dupa inima si dupa starea spirituala a acelei biserici.
   Ceea-ce meritatam aceea si primim…
   Daca am cauta sfintirea, Slava lui Dumnezeu ar veni peste noi….
   Daca insa cautati sa puneti monopolul pe Lucrarea lui Dumnezeu, Dumnezeu va va incurca planurile si veti falimenta, impreuna cu pastorul vostru Boros….
   Fratilor din biserica Elim, cum de Steve Boros este pastorul vostru principal ? Nu mai sunt oameni sfinti printre voi ?
   Pai atunci aduceti-l inapoi pe Dorin Druhora (cu care ati inceput deja sa cochetati), ca poate doar asta este ceea-ce voi meritati …
   Cei care l-au vrut pe hotul si pe talharul Baraba,…. pe hotul si pe talharul Baraba l-au primit….
   Si cei care l-au cutat cu adevarat pe Domnul Isus Hristos, au gasit Viata vesnica si mantuirea….

   Si cand te gandesti ca in aceste biserici razvratite, Dumnezeu inca vrea sa mantuiasca oameni….

   ioan basa rob si preot al lui Isus Hristos.

 6. Din cate stiu eu, bani donati unei organizatii nu pot fi revendicati in vreun fel din punct de vedere legal. Acuma, daca bisericile doresc sa ajunga la o intelegere ca sa se ajute reciproc, …este o alta poveste. Dar macar asa ar salva umpic din reputatia negativa care si-au facut-o si ne-ar da speranta ca acesti frati mai au Duhul lui Hristos. Doamne ajuta!

 7. David

  @ Dorin. Daca cineva doneaza bani pentru constructia unei biserici, cu scopul dea frecventa acea biserica iar ulterior majoritatea membrilor sunt huiduti si apostrofati, asa cum reiese din articol, cred ca situatia se schimba si in fata legii. Cred ca nimeni nu se duce la biserica sa fie huiduit sau calomniat in fel si chip. Daca toti cei care au plecat s-ar duce ca „martori” la tribunal sa relateze ceele intamplate eu cred ca judecatorul ar ramanea uluit si ar da sentinta sa se vanda biserica si sa imparta intre noua configuratie a bisericii. Aici nu e problema sa se ajunga la lege, doar mentionez cam ce cred eu ca ar spune legea in acest caz.

  • Iti inteleg punctul tau de vedere. Cand am spus ca banii donati unei organizatii nu pot fi revendicati in vreun fel din punct de vedere legal m-am referit la faptul ca in majoritatea , daca nu un toate, Statutele de Functionare ca „non-profit organization” este stipulat acest lucru si deci e o lege de functionare a organizatiei respective. Este adevavarat ca unii nu o considera ca o lege sau ceva din punct de vedere legal, dar aceasta nu schimba cu nimic realitatea. In caz ca s-ar ajunge in tribunal (eu sper din toata inima ca nu va fi asa ) ei vor lua decizii pe baza a ceea ce scrie in legea organizatiei, adica in „ByLaws”. Iar ca sa devii membru trebuie sa fii de acord cu legea(ByLaws) acelei organizatii.
   Acuma, aceste lucruri nu trebuie sa-i impiedice pe ei ca sa se inteleaga si in dragoste sa doneze bani la Biserica noua ca sa-i ajute. Aceasta ar fi ideal si la care eu subscriu.

 8. admin

  …imi pare rau, dar nu pot sa iti aprob comentariul pentru ca te semnezei cu doua nume care au mai fost inscrise ca sa comenteze la acest articol. Daca l-as aproba , ai induce lumea in eroare, iar eu nu sunt aici ca sa va las sa incalciti lucrurile ca apoi, tot eu, sa ma chinui sa le descalcesc. Te rog semneaza-te de preferinta cu numele real. Daca nu, inseamna ca nu vrei sa iti asumi ceea ce vrei sa spui si aceasta te descalifica, cel putin pe acest blog.
  Dorin P.

 9. Sergiu

  Sângele-apă, nu se face!…mai ales ,,sângele tricolor”

 10. Pingback: Christ4ro – Biserica ELIM din Phoenix, Arizona a “plantat” inca o Biserica

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s