Exercițiu de libertate. Despre modificările Statutului


Răscumpărarea memoriei

Am participat la majoritatea congreselor organizate de Cultul Penticostal din ultimii 15 ani. Am ajuns să cunosc destul de bine modul în care se stabilesc subiectele care ajung pe ordinea de zi, stilul de comunicare adoptat în dezbateri, precum și modul în care se votează sau se comunică deciziile. În ultimii trei ani am avut pe blog câteva serii de intervenții după ce am constatat unele abuzuri sau manipulări. Puteți citi în arhivă despre „Minunile Congresului al IX-lea”, „A fost sau n-a fost. Despre Congresul de la Timișoara.” „Eigi și Sigi. Dilema penticostalismului romanesc.” etc.

Evident că acele comentarii, precum și publicarea cărții „Răscumpărarea memoriei. Cultul penticostal în perioada comunistă” nu au fost pe placul unora. Totuși, comentariile noastre au produs și consecințe pozitive de-a lungul timpului. De exemplu, la Sovata fiecare delegat a primit o mapă cu propunerile de modificare a Statutului, iar propunerile au fost prezentate și pe…

Vezi articolul original 268 de cuvinte mai mult

Un comentariu

Din categoria Uncategorized

Un răspuns la „Exercițiu de libertate. Despre modificările Statutului

 1. Popp

  De la Vatican II – la Sovata II (Congresul penticostalilor comunisti retrograzi din Romania)

  Articol de Alexandru Nadaban, lector universitar, fost cadru didactic la U.E.Oradea si la Fac. Betania, Teologie Pastorala Penticostala Arad

  http://pasareaphoenixremixed.wordpress.com/2013/09/30/vatican-ii-sovata-ii/

  În 1962 se deschidea la Vatican ultimul congres al Bisericii Catolice ce redeschide comunicarea cu celelalte biserici, aduce un aer proaspăt cu aggiornamento și conviventza. Cînd lumea și Biserica catolică credeau că nu mai are niciun rost să se convoace un conciliu catolic pentru că papa proclamase la conciliul Vatican I dogma infailibilității papale, Ioan XXIII, ce predase istoria bisericii, schimbă soarta lumii. Un gest ce nu a rămas fără răspuns, un gest ce a însemnat un mare pas înainte pentru Biserica Catolică. De atunci multe lucruri s-au întîmplat și se pare că nu s-au sfîrșit.

  De partea cealaltă, la Sovata, tot o Biserică Apostolică, cea penticostală, refuză aggiornamento și conviventza și se închide. Refuză termenul dogmă, dar se închide în dogmă, ridică ziduri pentru a se apăra și înscrie în propria-i constituție unele adevăruri existente în Biblie, contra altor adevăruri din aceiași Biblie.

  Sovata e inversul conciliului Vatican II. În locul deschiderii este legiferată închiderea. În locul vulnerabilității/blindetii acelui hommo penticostalis apare o duritate bățoasă, de-a dreptul pătrățoasă, a unei instituții la care Isus Cristos nu ar fi fost bun nici de ucenic. Nu că n-ar avea ce să învețe de la participanții la congres. Unii dintre cei ce au luat cuvîntul ar putea să-i dea clasă!

  Ecumenismul este eliminat, materialismul înfierat, afacerismul [penticostal] ridicat la rang de politică primește binecuvîntarea [episcopilor] și iată, Spiritul [dogmatic penticostal] își va face lucrarea în care frații sunt îndemnați să creadă și să dăruie [pentru ridicarea unei mega-universitati penticostale la Cluj].

  Mi se pare interesant că o biserică [universala] cu 2000 de ani de istorie, cu dogme și putere se smerește acceptîndu-i pe unii pe care îi considera eretici și deschizîndu-se în beneficiul aproapelui. De cealaltă parte, tot o biserică apostolică ce avea/are mari șanse să schimbe ceva devine o instituție oarbă la chemarea Duhului.

  Mireasa pare să fie în proces de divorț cu Mirele? Asta dacă nu se va întîmpla o minune…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s