„Zeciuiala nu era o practică a bisericii Noului Testament”


„Zeciuiala nu era o practică a bisericii Noului Testament. Primii creștini își foloseau banii pentru ajutorarea săracilor din rândurile ei, cât și a săracilor din afara ei. De asemenea, biserica îi susținea material pe plantatorii itineranți de biserici, pentru ca Evanghelia să poată fi răspândită și să se poată planta biserici și în alte ținuturi. Primii creștini dăruiau potrivit cu posibilitățile lor, nu din datorie, sau obligație sau pentru că așa se cuvenea. Ideea de salariu pentru pastor / cler le era cu totul străină. Fiecare creștin din biserică era preot, slujitor și membru funcțional al trupului.”

CREȘTINISM PĂGÂN? O explorare a originilor practicilor bisericii – Frank Viola, George Barna, Editura Kerigma, Oradea, 2010, 311 p.

Sursa preluarii citatului : Romania Evanghelica

5 comentarii

Din categoria Ambition and Power

5 răspunsuri la „„Zeciuiala nu era o practică a bisericii Noului Testament”

 1. Marcel

  1. Corinteni 9:13-14
  Nu ştiţi că cei ce îndeplinesc slujbele sfinte, sînt hrăniţi din lucrurile dela Templu, şi că cei ce slujesc altarului, au parte dela altar?
  Tot aşa, Domnul a rînduit ca cei ce propovăduiesc Evanghelia, să trăiască din Evanghelie.

  Nu cred ca in invatatura noastra trebuie sa primeze ceea ce se practica, ci ceea ce Dumnezeu ar fi dorit sa se practice.

  Aici este foarte clar ce anume voia Pavel sa-i invete.

  Har si pace!
  Marcel

 2. Marcele prietene, oare nu ai citit in epistolele apostolului Pavel, unde se arata clar ca el (apostolul), s-a intretinut singur, muncind ca sa nu fie un parazit si-o povara pe biserica ?.
  .
  1Tes.2:9
  Va aduceti aminte, fratilor, de osteneala si munca noastra. Cum lucram zi si noapte, ca sa nu fim sarcina niciunuia din voi, si va propovaduiam Evanghelia lui Dumnezeu.
  .
  2Tes.3:8
  N-am mancat de pomana painea nimanui; ci, lucrand si ostenindu-ne, am muncit zi si noapte, ca sa nu fim povara nimanui dintre voi.
  .
  2Cor.12:14-18
  Iata ca sunt gata sa vin a treia oara la voi; si tot nu va voi fi o sarcina; caci nu caut bunurile voastre, ci pe voi insiva…. Fie si-asa! Nu v-am fost sarcina deloc….
  .
  Faptele Ap. 18:1-3
  Dupa aceea Pavel a plecat din Atena si s-a dus la Corint.
  Acolo a gasit pe un iudeu, numit Acuila, de neam din Pont, venit de curand din Italia, cu nevasta sa, Priscila, deoarece Claudiu poruncise ca toti iudeii sa plece din Roma. A venit la ei.
  Si, fiindca avea acelasi mestesug, a ramas la ei si lucrau: meseria lor era facerea corturilor.

  Aici este foarte clar ce anume voia Pavel sa ne invete.
  Intre o albina si o plosnita este o oarecare deosebire….
  –––––––––––––––––-

  1Timotei 6:3-5
  Daca invata cineva pe oameni invatatura deosebita, si nu se tine de cuvintele sanatoase ale Domnului nostru Isus Hristos si de invatatura care duce la evlavie, este plin de mandrie si nu stie nimic; ba inca are boala cercetarilor fara rost si a certurilor de cuvinte, din care se naste pizma, certurile, clevetirile, banuielile rele, de vorbe ale oamenilor stricati la minte, lipsiti de adevar si CARE CRED CA EVLAVIA ESTE UN IZVOR DE CASTIG.
  Fereste-te de astfel de oameni.
  (astia storc bani si din piatra seaca….nu vin sa predice intr-o biserica daca nu primesc macar cateva sute de dolari….)

  Una este „sa fii hranit de la templu” si alta este ca tu sa manipulezi punga templului si sa -l inseli pe Dumnezeu. …cam asa ca si Iuda iscarioteanu.

  Uite ce spune un alt Iuda:
  3. Preaiubitilor, pe cand cautam cu tot dinadinsul sa va scriu despre mantuirea noastra de obste, m-am vazut silit sa va scriu ca sa va indemn sa luptati pentru credinta care a fost data sfintilor o data pentru totdeauna.

  4. Caci s-au strecurat printre voi unii oameni, scrisi demult pentru osanda aceasta, oameni neevlaviosi, care schimba in desfranare harul Dumnezeului nostru si tagaduiesc pe singurul nostru Stapan si Domn, Isus Hristos.
  10. Acestia, dimpotriva, batjocoresc ce nu cunosc si se pierd singuri in ceea ce stiu din fire, ca dobitoacele fara minte.
  11. Vai de ei! Caci au urmat pe calea lui Cain!
  S-AU ARUNCAT IN RATACIREA LUI BALAAM DIN DORINTA DE CASTIG…
  12. Sunt niste stanci ascunse la mesele voastre de dragoste, unde se ospateaza fara rusine impreuna cu voi si se indoapa de-a binelea; niste nori fara apa, manati incoace si incolo de vanturi, niste pomi tomnatici fara rod, de doua ori morti, dezradacinati;
  13. niste valuri infuriate ale marii, care isi spumega rusinile lor; niste stele ratacitoare, carora le este pastrata negura intunericului pentru vecie.

  Acelasi lucru il spune si apostolul Petru:

  2 Petru 2
  1. In norod s-au ridicat …. invatatori mincinosi, care vor strecura pe furis erezii nimicitoare, se vor lepada de Stapanul care i-a rascumparat si vor face sa cada asupra lor o pierzare naprasnica.
  2. Multi ii vor urma in destrabalarile lor.
  Si, din pricina lor, calea adevarului va fi vorbita de rau.
  3. IN LACOMIA LOR, vor cauta ca prin cuvantari inselatoare SA AIBA UN CASTIG DE LA VOI….
  Dar osanda ii paste de multa vreme, si pierzarea lor nu dormiteaza.

  Marcelas intelegi tu ce spune apostolul Pavel in aceste invataturi ?
  Spune sa te pazesti de plosnitele care si-au facut din evanghelie o cariera si se indoapa fara rusine din munca copiilor lui Dumnezeu..
  Daca cumva ai practicat sau practici si tu acest lucru, ti-ai gresit meseria baiete.

  ioan basa rob si preot al lui Isus Hristos
  (asa ma semnez eu)

 3. •pastoriti turma lui Dumnezeu care este sub paza voastra, nu de sila, ci de bunavoie, dupa voia lui Dumnezeu; nu pentru un castig marsav, ci cu lepadare de sine. (1Pet.5:2)

  Ce intelegi tu Marcele prin acest „castig marsav” despre care vorbeste apostolul Petru ?
  Apropo !
  Tu ai habar cat de mare este salarul pastorilor care sunt in conducerea Cultului Penticostal ?
  Dar salariile pastorilor din Bisericile mai mari ?
  Stii si care este venitul mediu al membrilor bisericii ?
  Dar al celor care sunt pensionari, bolnavi, nenorociti si inca atatia altii care au o casa de copii ?
  „Carieristii”, astia vin de 2-3 ori pe an prin America sa adune „ajutoare”….
  Doamne si ce ajutoare au mai dus ei in Romania …
  Stii ce masini conduc domniile lor ?
  Ce vile au ?
  Unde isi petrec vacantele ?
  Ce conturi au in banca ?
  prietene….nu fi copil la minte.
  Pe Dumnezeu nu-l inseala nimeni….

  uite, poate te vor ajuta unele material care apartin bisericii noastre:
  http://basaioan.wordpress.com/2014/07/22/statutul-bisericii-apostolice-penticostale/
  http://family2fam.com/2014/09/08/iadul-exista-si-este-ingrozitor/comment-page-1/#comment-2599
  https://dorinpele.wordpress.com/2014/07/22/biserica-muntele-sionului-din-scottsdale-arizona-o-model-diferit-de-conducere/)

  • Marcel

   Nu doresc sa cobor la acest nivel de discutie pe care l-ai abordat.

   Nu doresc nici sa discut despre pastorii sau alti slujitori pe care ii numesti „plosnite”.

   Doresc sa-mi exprim opinia, argumentata biblic, vis-a-vis de articolul publicat, tinand mai cu seama cont de titlul acestuia.

   Din textul citat de mine anterior (1 Cor. 9,13-14) reiese clar ideea transmisa de Pavel. Toti evreii stiau ca preotii si levitii nu aveau parte de mostenire in Israel si traiau din zeciuielile daruite de celelalte semintii. Pavel afirma ca „tot asa” – deci, pe baza aceluiasi principiu al zeciuielii – Dumnezeu a randuit ca cei ce se indeletnicesc cu Evanghelia sa traiasca din Evanghelie – aceasta ar presupune ca ei sa nu aiba alte mostenire (deci alta slujba seculara), ci doar cea de la „templu”.

   Este evident faptul ca biserica din Corint era corigenta la acest capitol. De aceea Pavel a facut o exceptie „despoind alte biserici” pentru a le sluji lor:

   2. Korinther 11:7-8
   Sau, am făcut un păcat, cînd m’am smerit pe mine însumi, ca să fiţi înălţaţi voi, şi v’am vestit fără plată Evanghelia lui Dumnezeu?
   Am despoiat alte Biserici, primind dela ele o plată, ca să vă pot sluji vouă.

   Acest fapt, insa, nu elimina nicidecum si nici nu minimalizeaza importanta invataturii lui Pavel despre zeciuiala. Normalitatea trebuia sa fie ca el sa primeasca de la ei (de la corintani) plata pentru osteneala lui, nu sa suprasolicite unele biserici mai darnice, stimuland prin aceasta lenevia, zgarcenia sau inima rautacioasa in alte biserici.

   Pavel a lucrat si la facut de corturi, pentru a nu fi povara pe biserica, insa toate aceste lucruri el ni le prezinta, foarte clar, ca pe niste exceptii, aplicate intr-o faza de constituire, formare si maturizare spirituala a unei biserici, nicidecum ca pe o normalitate ce s-ar vrea de durata.

   Nu contest faptul ca sunt slujitori care abuzeaza financiar (si in alte moduri) de biserica; au existat si in timpul lui Pavel. Pe acestia el ii combate foarte vehement. Insa, in ciuda acestor experiente neplacute, consider ca nu avem voie sa „indoim” adevarul scriptural, chiar daca intentia noastra ar fi buna, din dorinta de a evita abuzurile de acest gen.

   Har si pace,
   Marcel

 4. tica toader

  insfarsit am dat si eu de o persoana care publica un adevar despre zeciuala. Te sustin moral domnule fara sa te cunosc, Dumnezeu sa te intareasca si sa ti sus adevarul despre …de asa zisi pastori. Punetile lilmite fratilor, la munca cu ei cersetori profesionisti. Chestia asta nu merge in nicio organizatie numai la pocaiti. Salutari din suedia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s