Ispravnicul… puterii  informaţiei – (reloaded)


Barthimeu- Un alt orizont

Cu peste 15 ani în urmă, la una din emisiunile electorale, moderatorul  a pus o întrebare tuturor candidaţilor la prezidenţie… Era   una referitoare la esenţa puterii. Cunoscutul om al literelor Nicolae Manolescu, ca reprezentant  al  dispărutei  ( din păcate) Alianţe  Civice, care retroactiv şi tardiv cred că nu s-ar  fi  lăsat “învins de sistem” ( vorba lui Emil Constantinescu), afirma că puterea e în mâinile celui/or care deţin/e informaţia.

Ca şi o paranteză…tind să cred că nu preşedinţii de stat sunt cei ce conduc realmente, ci reţelele/serviciile informaţionale secrete din spatele scenei.

Dumnezeu, în economia Lui, printre altele a statuat şi un pricipiu al isprăvniciei. Prin excelenţă, evangheliile sinoptice “abundă”  de acest concept.

Cornilescu, atunci când a decis să traducă grecescul oikonomon, a  optat pentru  varianta slavonă  (din bulgărescul  izpravnik, respectiv din rusescul  ispravnik). Acest arhaism are însă multiple valenţe semantice.  Din toate acestea, cred că merită să  ne oprim la cea de administrator, de intendent sau de  econom.

Vezi articol original 262 de cuvinte mai mult

Anunțuri

Scrie un comentariu

Din categoria Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s