DIFERENȚA DINTRE SLUJITOR ȘI PASTOR!


DECLINUL LUCRĂRII PASTORALE

„Încă de mic copil, fiind născut și crescut într-o familie de creștini, am învățat câteva lucruri considerate a fi sacre, obligatorii pentru oricine se pretinde a fi creștin.

1348838436pastor_preaching_pulpit_620px

Pe lângă faptul că trebuia să particip la toate slujbele care se țineau în biserică (și trebuia să fii foarte atent), am mai învățat și faptul că păstorul bisericii este reprezentantul lui Dumnezeu și că el este  un om sfânt, cel mai deosebit dintre credincioși. Îmi aduc aminte și astăzi cu multă plăcere, cum în fiecare lună, cel puțin odată (fiind o biserică mică nu aveam păstorul nostru local) eram vizitați de păstorul din zonă.

Era un bărbat arătos și foarte blând, cu un zâmbet plăcut,   și plin de bunătate. Îl admiram și eram în culmea fericirii atunci când venea spre noi, copii, și dădea mâna cu noi toți si ne punea tot felul de întrebări. Era sensibil la toate nevoile celor din zonă și nu se dădea înapoi, atunci când vreo familie se confrunta cu vreo problemă, de orice natură. Felul lui de comportare față de toți cei în nevoie, cât și respectul pentru toți oamenii, mă face să mă gândesc și astăzi cu plăcere la el, după aproape 50 de ani. Era cu adevărat un SLUJITOR.

Pe parcursul vieții am avut parte să cunosc mulți păstori, dar nici unul nu a egalat viața, comportamentul și atitudinea acelui păstor de la țară. Desigur că asta nu înseamnă că nu ar mai fi astfel de păstori și astăzi, din păcate, tot mai puțini.

Cu toate acestea, în ciuda pregătirii teologice superioare acelor vremuri, se pare că instituția pastorală a pierdut serios din credibilitate. Este evident (internetul și rețelele de socializare evidențiază și mai mult pentru noi) faptul că slujba de păstor se bucură de tot mai puțin respect de multe ori fiind d-ea dreptul compromisă.

      Ce s-a întâmplat de fapt? Sunt oamenii tot mai răi, ori sunt și alte motive din cauza cărora oamenii, dar și membrii bisericilor au tot mai puțin respect pentru cei ce-i conduc, în trecut fiind foarte respectați și pe bună dreptate numiti REVEREND.

Meditând la această stare de fapt, am găsit câteva concluzii personale, pe care doresc să le prezint menționând faptul că este departe de mine gândul de a viza pe cineva. Doresc doar să ridic o problemă, să dau de gândit tuturor creștinilor în mod general, iar în mod particular, conducătorilor creștini…” Tot articolul aici

Sursa : Family2fam.com

Un comentariu

Din categoria Pastoratie

Un răspuns la „DIFERENȚA DINTRE SLUJITOR ȘI PASTOR!

  1. Radu

    Adevarul este ca in general majoritatea avem amintiri si impresii placute despre pastorii din vremurile copilariei noastre. Simplitatea dar si originalitatea modului de relationare cu enoriasii a fost un factor determinant
    in aprecierea slujbei de …pastor. Odata cu trecerea anilor insa,datorita asa zisului process de „emancipare” in mediul crestin, criteriul de apreciere a
    pastorului s-a transferat din ce in ce mai mult spre „nivelul de pregatire”
    (teolog,doctor,etc,oratorie) in detrimentul capacitatii sau aptitudinilor de relationare cu membrii comunitatii. Astazi nici nu iti poti inchipui un pastor,mai ales de biserica mare,de oras, sa nu posede titluri alaturi de simplul termen de …pastor. Sunt foarte bune si de apreciat titlurile, dar atata timp cat primeaza in fata aptitudinilor reale de pastorie,de relationare apare posibilitatea aparitiei unei situatii „riscante” de conlucrare si de respect in cadrul comunitatii respective. Realitatea demonstreaza: sunt biserici care isi aleg pastorii doar in virtutea studiilor si aatat. Este bine dar nu sufficient. de aceea apar convulsii mai tarziu culminand de multe ori cu asazisele”rupturi” de biserici,formare de partide sau crize care devin cronice. In alta ordine de idei,exista,poate in subconstient,la multi viitori pastori tendinta de a confunda profesia (justificata in virtutea titlurilor academice) cu cerinta de slujire efectiva,(acesta implica desigur modestie,apropiere de nivelul de gandire al enoriasului). Se pot spune inca multe,dar deocamdata atat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s