Formarea si echiparea slujitorilor in Biserica. Strategii si principii – 1


Cateva ganduri asezate pe hartie cu ceva timp in urma.

Formarea si echiparea slujitorilor in Biserica este o lucrare foarte importanta in economia Imparatiei lui Dumnezeu. Adeseori observ tendinta de a copia stilul, mentalitatea  si principiile  din societatea seculara. Nu vreau sa spun ca nu sunt aspecte care pot fi imprumutate dar pe ansamblu trebuie avut o atentie sporita pentru ca abordarea seculara intra adeseori  in contradictie flagranta cu Sfanta Scriptura.  Cameron W. Wilson in Manualul de Studiu Pastori ai Romaniei la pag 11 afirma ca “ sunt multe stiluri de conducere in lume astazi” sau daca vreti mai multe feluri de lideri. Am sa enumar cateva din acest Manual pentru ca mi se par destul de elocvente. Sunt lideri care “folosesc manipularea. Acest lider este capabil sa mute oamenii din jur ca jucatorii pe terenul de fotbal”. Apoi sunt “lideri carismatici care ii face pe toti entuziasmati de sine prin sarmul sau personal”. Este si asa numitul “liderul consens care ii asculta pe cei pentru care este responsabil si incearca sa-i faca pe toti sa fie de accord cu cursul unei actiuni”. Sa nu uitam de  “liderul puternic”, sau dupa opinia mea un fel de dictator,  care este opusul liderului “consens”. Opiniile si deciziile lui triumfa intodeauna”. Oamenii sunt un fel de pioni sub autoritatea lui si tind sa asculte mai degraba decat sa slujeasca”.

Domnul Isus ne avertizeaza in privinta aceasta si in Luca 22:25-26 gasim scris ca “Imparatii neamurilor domnesc peste ele si celor ce le stapanesc li se da numele de binefacatori. Voi sa nu fiti asa. Ci cel mai mare dintre voi sa fie cel mai mic; si cel ce carmuieste, ca cel ce slujeste”. El nu numai ca ne-a dat invatatura ci a trait in felul acesta. El a slujit celor din jurul lui. El nu s-a sfiit sa coboare la nivelul de jos ca sa slujeasca. Exemplul lui personal  inunda scrierile evanghelistilor. In Marcu 10:45  Marcu ne spune ca “ Căci Fiul Omului n-a venit ca să fie slujit, ci ca să slujească şi să-Şi dea viaţa ca răscumpărare pentru mulţi“.  La fel si in Luca 22:27 –  “Căci care este mai mare: cine stă la masă sau cine slujeşte la masă? Nu cine stă la masă? Şi Eu totuşi sunt în mijlocul vostru ca cel ce slujeşte la masa”. 

Deci , putem spune cu certitudine ca Domnul Isus  este modelul suprem de slujire care trebuie promovat si adoptat in bisericile de astazi. El a avut cateva idei radicale cu privire la modul de slujire. Din perspectiva lui, cel care conduce nu este acela care este slujit ci acela care slujeste. Principiul acesta este exact contrar la ceea ce ne invata sistemul lumii in care traim. Eric Swanson in “Spiritual Leadership” spunea ca “sa invatam, sa oferim exemplul nostrum personal si sa implicam oamenii in modelul de conducere prin slujire “. Pastorul trebuie sa fie in fruntea turmei si sa conduca prin modelul personal si nicidecum din spate prin argati.  De asemenea, el  are preocuparea de a hrani poporul dar nu cu orice si nici oricum ci din Adevarul Scripturii si din motivatii corecte.

2 comentarii

Din categoria Leadership/Conducere, slujire

2 răspunsuri la „Formarea si echiparea slujitorilor in Biserica. Strategii si principii – 1

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s