Dragoste divină – Versetul Zilei, 13 Iunie 2019


img_20190613_094034_9954207629464047835482.jpg

„Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate, dragostea nu pizmuiește, dragostea nu se laudă, nu se umflă de mândrie, nu se poartă necuviincios, nu caută folosul său, nu se mânie, nu se gândește la rău,”
1 Corinteni 13:4‭-‬5 VDC
https://bible.com/bible/191/1co.13.4-5.VDC

Este greu de vorbit despre dragostea divină intr-o lume parcă tot mai străină de ea.

Apostolul Pavel ne prezintă în 1 Corinteni 13 o dragoste diferită de ceea ce suntem noi oamenii obișnuiți. Ea vine din altă lume si este divină. Este darul lui Dumnezeu pentru omenire menit să vindece sufletul și să-l regenereze.

Batranul Amfilohie zicea: „Pana ce inima noastra nu este locuita de dragostea lui Hristos, nu putem face nimic. Suntem ca niste barci fara carburant in motor.”

Sunt multe feluri de dragoste naturală, dar nici una nu poate iubi dușmanul. Numai dragostea divină sau supranaturală poate face aceasta. Această dragoste vine de la Dumnezeu pentru că El Însuși este Dragoste.

„Dragostea este îndelung răbdătoare”  – Grija ei este binele altora. Ea refuză să se răzbune deși ar avea toate motivele de pe pământ.

„Este plină de bunătate” – Dragostea aceasta este blândă și se poartă cu multă afecțiune. Este o bunătate activă. Pentru corinteni bunătatea însemna să renunţe la mândrie, invidie și egoism. Ma gândesc că probabil nu le-a fost ușor.

„Dragostea nu pizmuiește” – Înţelesul de bază a termenului grecesc este de „a avea o dorinţă puternică” , adică a fi zelos, dar în sens negativ. Aceasta este gelozia. Dragostea și gelozia sunt antagonice. Ele nu pot face casă comună.

„Dragostea nu se laudă, nu se umflă de mândrie”” – Dragostea nu se laudă cu realizările ei și nu își încoardă mușchii ca să fie văzuți de alții. Lauda este sora geamănă a invidiei. Invidia îi coboară pe ceilalți pentru a crea pistă de urcare pentru sine. Ce bine se laudă sinele după ce ceilalți au fost deja puși jos. Lauda de sine are menirea de a-și stârni sora geamănă, gelozia, sau invidia în alții.

„Nu se poartă necuvincios” – Credincioşii din Corint erau modele de comportament urât și necuviincios. Se vedea de la o poștă lipsa dragostei. Nici la slujba nu erau mai buni. Parcă ar trăi astăzi.  Persoana lipsită de dragoste este indiferentă față de ceilalți permițându-și să se comporte nepoliticos şi bădăran.

„Nu caută folosul său” – După cum spunea preotul Dimitrie Smirnov: „Între oameni este foarte răspândită această boală a invidiei: ea fierbe în toţi. Ne invidiem unii pe alţii. Tot timpul ni se pare una sau alta, toţi ne dorim ceva mai grozav, mai bun, tot căutăm ceva pentru noi înşine. De această apucătură trebuie să scăpăm,”

„Nu se mânie” – Adeseori suntem afectați de lucrurile spuse sau făcute împotriva noastră și poate pe undeva ne-am simți îndreptățiți ca să ne irităm, supărăm sau chiar să ne mâniem. Dar dragostea lui Dumnezeu ar trebui  să ne topească toate aceste sentimente.

„Nu se gândește la rău”- Cu alte cuvinte, nu i-a în considerare răul care i s-a făcut. Acest rău poate fi manifestat prin insulte, critici nefondate, acuzatii false, sau chiar  fiind in mod voit, ignorați. Cred că poate fi  interpretat și în felul în care nu face planuri rele împotriva celor ce i-a făcut rău.

„Dragostea nu va pieri niciodată”, așa că investiți în ea!

Dorin Pele

 

Scrie un comentariu

Din categoria DorinPele, Uncategorized, Versetul Zilei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s