Salariile pastorilor romani penticostali – Sondaj


Zilele acestea  a fost publicat un mesaj de nemultumire si frustrare (aici) care viza salariul si preocuparile unui pastor foarte activ in lumea virtuala. Raspunsul nu s-a lasat prea mult asteptat si il puteti gasi aici . Nu am de gand sa intru in analiza acestui „dialog ” de la distanta dintre protagonisti. In schimb m-am gandit ca ar fi benefic un sondaj de opinie care sa ne clarifice , macar partial, care sunt asteptarile principiale ale „laicilor” din Bisericile Romanesti Penticostale cu privire la salariile pastorilor in raport cu salariile  lor. Va invit sa votati si sa va expune-ti parerea. 

Datorita faptului ca Cornel mi-a sugerat ca sa existe si optiunea ca pastorii sa nu fie platiti deloc, m-am gandit sa fac un alt sondaj in care sa vedem cati ar vrea ca sa fie platiti si cati nu. Interesant ar fi sa se dezbata si motivele care sustin un raspuns sau altul.  Votati mai jos.

57 comentarii

Din categoria Biserici romanesti, Pastoratie, Sondaje

57 de răspunsuri la „Salariile pastorilor romani penticostali – Sondaj

  1. Cornel

    Ai uitat sa adaugi a patra optiune: Sa nu fie platiti deloc.

    • Ai dreptate. Dar sondajul a plecat de la premiza ca li se da salar. Dar pot sa fac un alt sondaj in care sa pun si optiunea aceasta. Thank you!

    • TECAR

      Aia e parerea D-tale sa nu fie platiti de loc.De ce sa nu fie platiti daca sunt bani.Eu nu cred ca asa ne invata biblia.

    • mitru.

      frate cornel cum poti sa pui o asemenea intrebare -sa nu fie platiti de loc.
      cine face o slujma are un dreopt sa traiasca nuu.
      daca nu are salar cu ce v-a trai.??

      • CUCU

        Căci, când eram la voi, vă spuneam lămurit: „Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce.”
        Gen 3.19; 1Tes 4.11; SA ISI CASTIGE SINGUR PAINE !! DACA ESTE CUM SPUNE SCRIPTURA:::ALTFEL ESTE UN FALS!!

      • Liliana

        Sa se angajeze bine mersi in cimpul muncii asa cum suntem angajati si noi, nu doar vacante si parfumuri scumpe, cu salarii in euro,sa doar slujesti, oare ìsus ce salariu a avut?

    • tudor

      Salariul pastorilor este precum untdelemnul din oala vaduvei din Sarepta care sporeste si se transforma in vile , cele mai tari autoturisme , cele mai elegante costume si predica cea mai des rostita este ; zeciuiala si baga bani ! Rusine !

  2. Teo Marcu

    Am ieșit de la ortodocși unde plăteam preotul și diacu. Noul testament nu are în structură cler și laitate. Am auzit că în america pastorii au cate 6, 9 și chiar zece mii de dolari pe lună pe lângă beneficii ca(pensii, asigurări și călătorii gratuite). Se poate oare o a șa mârșevenie?
    Sper să fie doar zvonuri!

    • Cornel

      Nu sunt zvonuri, tot ce auzi e adevarat. Tu o numesti marsavie, ei o numesc lucrarea lui Dumnezeu si cei ce benefica se justifica cu versete ce se gasesc pe paginile scripturilor. Problema e ca sunt la fel de mute versete care mentioneaza pericolele si problemele care ies de aici. Pastorii neplatiti sunt pe cale de disparitie in special in US si Canada asa ca nu e de mirare sa vedem influenta banilor in biserici.

    • TECAR

      Ati auzit gresit de ce mergeti pe zvonuri.Vreau sa vad si eu pastorii aia cu 9 mii de dolari plus ce ziceti d-voastra.

    • j nicorici

      ESTE adevarat salari pana la 8-9 mii dolari pe luna a ajuns bisericile fabrici cu angajati Mie mie rusine cand ii aud ca se proclama slujitorii D-lui… se mint pe ei insisi

  3. Salariile pastorilor români penticostali, si al pastorilor in general, este o sabie cu doua taisuri. Daca pastorul este platit de biserică, mesajele, predicile si comportamentul lui in biserica si in afara bisericii, nu va mai fi unul natural si normal. El va incerca tot timpul, in orice problema sau imprejurare, inclusiv sau MAI ALES IN predicile sale, sa fie pe placul bisericii care-i da salariul. Acesta NU SE VA MAI SIMTI LIBER SA PREDICE EVANGHELIA ASA CUM AM PRIMIT-O DE LA ISUS CRISTOS, ci el va avea grija in predicile lui SA NU SUPERE sau SA NU DERANJEZE ”SPONSORUL”. Lucrul acesta ESTE ESENTIAL si de o importanta majora in ceea ce priveste CALITATEA predicilor.
    Pentru a avea cit de cit certitudinea ca predicile sale sint independente de orice alte interese sau influente, pastorul AR TREBUI SA MEARGA LA MUNCA CA ORICE ALT MURITOR DE RIND, ASA CUM A FACUT SI APOSTOLUL PAVEL si asa cum merge fiecare membru al bisericii lui. De ce ar trebui pastorul unei biserici sa fie favorizat ??? DACA Dumnezeu l-a chemat intr-adevar la aceasta slujba, El se va ingriji si de mijloacele financiare ale robului sau, asa cum El o face cu fiecare dintre noi. Din experienta practica s-a dovedit ca acolo unde pastorii sint platiti de biserici, salariul lor ESTE MULT PESTE MEDIA SALARIILOR CELOR DIN BISERICA si bunastarea si luxul in care acestia traiesc este de multe ori ofensator. Drept rezultat, acesta isi pierde umilinta si smerenia, si din sluga a lui Cristos, atitudinea lui se schimba treptat si devine una de STAPIN ABSOLUT. Incearca numai sa abordezi un astfel de pastor cind ai probleme si greutati si vezi cum se va uita la tine de sus, asemenea unui stapin cu sluga lui si vezi cum te va trata… Acestea sint lucruri grave PE CARE MAJORITATEA DIN NOI LE STIU DAR PE CARE LE ESTE FRICA SAU EVITA SA VORBEASCA. Oare de ce ? Pentru ca tocmai pastorii lor, prin predicile si felul lor de a fi, le-au indus, direct sau indirectb, membrilor bisericilor lor.
    Asa s-a ajuns ca in ultima vreme in multe biserici americane si nu doar americane, cum sint de exemplu bisericile conduse de “pastori” precum Joel Osteen din Texas, unde se predica o evanghelie a prosperitatii si a bunastarii, total straina de adevarata evanghelie. Cu alte cuvinte, nu mai trebuie sa astepti ca sa mori pentru a ajunge in Rai, unde iti va merge bine si nu vei duce lipsa de nimic, caci lucrul acesta poate sa inceapa inca chiar acum si aici pe Pamint. Si adevarul este ca pentru acesti pastori, Raiul este intr-adevar aici, pentru ca lor le merge extrem de bine DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE, dar NU SI CELOR CARORA LE PREDICA. Din pacate pentru ei, Raiul incepe aici si tot aici se si termina. Problema grava este ca ei vor trage si pe altii dupa ei acolo unde vor merge… Isus Cristos, cel care a pus bazele crestinismului, nu a promovat NICIODATA o astfel de evanghelie si nu a promis Raiul pe Pamint, ci din contra, El a spus ca cei care vor sa-L urmeze ”sa-si ia crucea si sa-L urmeze”, si ca ei ”vor avea necazuri si probleme pe Pamint, dar sa indraznim pentru ca El a biruit lumea”. Deci nici vorba de prosperitate si bunastare aici pe Pamint. Sa ne aducem aminte cit de bogat a fost Isus si apostolii Sai cind erau pe pamint. Toti au fost saraci si aproape toti au murit, cu o singura exceptie, ca si martiri. Oare citi dintre pastorii si membrii unor astfel biserici in care se promoveaza evanghelia prosperitatii ar fi dispusi sa duca o astfel de viata si sa moara ca si martiri ? Parerea mea personala este ca ABSOLUT NICIUNUL, aici intrind bineinteles si PASTORII. A nu se intelege insa prin aceasta ca trebuie sa sarim la cealalta extrema, si sa promovam saracia, nici vorba, dar scopul nostru PRINCIPAL aici pe Pamint NU TREBUIE SA FIE BANII SI PROSPERITATEA MATERIALA, pentru ca pe acestea oricum LE LASAM AICI cind plecam din lume. Cind scopul primordial in viata ta sint banii si prosperitatea materiala, tu NU VEI MAI AVEA TIMP pentru Dumnezeu si tu NU VEI MAI PUTEA SA-TI TRAIESTI VIATA ASA CUM O CERE EL DE LA TINE. Asa ca pina la urma va trebui sa te decizi si sa alegi pe cine vrei cu adevarat sa slugesti, pe Dumnezeu sau pe Mamona (banii) ? Si dupa cum spunea Domnul Isus: ”La ce i-ar folosi unui om daca ar cistiga toata lumea, daca el isi pierde sufletul ?” Raspunsul este evident: LA NIMIC.
    Asa ca domnilor pastori mergeti la munca ca oricare om de rind si sa nu va fie rusine de ea, asa cum nu i-a fost nici apotolului Pavel si altora ca el, si aveti credinta ca Dumnezeu nu vă va lasa sa muriti de foame nici pe voi, si nici pe familiile voastre daca El intr-adevar v-a ales sa faceti munca de pastorie pentru El. Si mai e un avantaj aici.
    Daca si pastorul va avea un serviciu, si nu va depinde de biserică pentru salarul lui, acesta il va putea intelege mult mai usor si mai bine pe un membru din biserica lui care se confrunta cu lipsuri si necazuri, pentru ca el nu va mai vorbi ca soldatul care doar vorbeste despre razboi, fara ca el sa fi fost vreodata in razboi, ci va vorbi ca unul care stie despre ce vorbeste, pentru ca fost si el in razboi.
    Avem nevoie de pastori, asta e cert, dar de pastori ADEVARATI si DEDICATI, care sa fie alesi cu adevarat de Dumnezeu, si nu de oameni, pentru ca acestia sa conduca turma si sa-si poata indeplini rolul in biserica lui Cristos.
    A fi pastor ADEVARAT, care sa fie, asa cum zicea si Domnul Isus: “gata sa-si dea si viata pentru oile lui” inseamna O RESPONSABILITATE ENORMA, pe cind ”păstorul CARE ESTE PLATIT, cind vede lupul la stînă, LASA OILE SI FUGE ca sa-si salveze viata.”
    Noi, chiar daca nu sintem acum intr-un razboi vizibil, SINTEM INTR-UN RAZBOI SPIRITUAL INVIZIBIL in care nu-l vedem pe dusman, dar vedem consecintele loviturilor sale in fiecare zi. Daca nu credeti, porniti-va televizorul pe ORICE canal de stiri, oriunde v-ati afla in lume, si va veti convinge.
    Dumnezeu sa ne deschida ochii la toti pina nu e prea tirziu si sa ne traim viata in asa fel incit sa ne vedem cu totii in Rai, ca acolo sa ne putem bucura cu totii de prosperitatea si bunastarea pe care STAPINUL nostru iubit, Domnul Isus Cristos, ne-a pregatit-o.

  4. TECAR

    Ce intrebare e asta ?Sunteti de acord ca pastorii sa fie platiti ?
    Ce este mai important ce spun oameni sau ce spune Biblia.Aceasta intrebare nu-si are nici un rost si nici acest chestionar.Hai sa vedem ce spune Biblia….si apoi sa nu ne mai gindim la vot…ca numai asta stiu frati nostri sa voteze.Alegerile ne determina destinul nostru.
    Salarizarea este o porunca a lui Hristos 1 Cor 9:13-14.
    Nu stiti ca cei ce indeplinesc slujbele sfinte, sunt hraniti din lucrarile de la Templu, si ca cei ce slujesc altarului, au parte de la altar ?
    Tot asa, Domnul a rinduit ca cei ce propovaduiesc Evanghelia, sa traiasca din Evanghelie. ****Nu e clar si limpede ce a rinduit D-zeu***
    Ce imi mai trebuie mie parerea oamenilor….hai sa raminem totusi la ceea ce a hotarit D-zeu daca ne numim penticostali sa zic cum sunt eu si sa nu mai luam in considerare acest chestionar cu vot ca nu are nici o valoare in fata lui D-zeu.Apoi in 1 Timotei 5:18 spune clar: Vrednic este lucratorul de plata lui.Munca pastorului este foarte grea si cere timp si efort.Nu este usor sa fii pastor sa te confrunti cu atitea probleme pe care le are o biserica si sa vii cu solutia corecta pentru fiecare problema.Biserica trebuie sa stabileasca plata unui lucrator.Galateni 6:6 ***Cine primeste invatatura in Cuvint, sa faca parte din toate bunurile lui si celui ce-l invata.Daca pastorul care e ales de biserica nu te hraneste ceea ce nu cred ca altfel nu ar fi pastor…inseamna ca tu te hranesti cu altceva.Dorinta mea este sa traiti in pace si sa va hraniti din plin cu Cuvintul lui D-zeu si sa nu mai umblati cu chestionare si cu articole din constitutia biserici ca sunt bune ca nu sunt bune ca alea nu te mintuie ….Te mintuie Cuvintul lui D-zeu si daca il traiesti.
    Cei rai nu au pace , zice Domnul Isaia 48:22
    Domnul sa transforme pe toti oameni rai ca sa aiva pacea lui Hristos.

    LEMUIEL TECAR

    • Cornel

      Apostolul Pavel prezinta acest subiect foarte bine. Incepe prin a justifica suportul slujitorilor dupa care descrie alegerea sa personala care este exact opusa. Cum se explica faptul ca unul dintre cei Mai importanti apostoli face o alegere, o justifica foarte bine iar majoritatea din ziua de astazi o ignora.
      Suntem chemati la a analiza invatatura ce se predica si se promoveaza de pe podium Spre a nu cadea in capcanele si in invatatura straina a unora.
      Ma bucur sa-l vad pe Dorin abordind subjecte care nu se predica si de care predicatori se feresc.

      • TECAR

        Si va hraneste Dorin cu toate informatiile aste de la toate bisericile.Nu cred ca asa spune biblia.Ca pastorul ala ce a facut Cristi Ionescu ca sa certat cu nu stiu cine (frustrari cum zice el sa le vedem aici) ca alta pastor ce face…cu ce va zideste.D-nul sa va lumineze pe toti si sa stiti ce hrana primiti.Fiecare va da socoteala de ceea ce face.Mai nou vad ca uni umbla dupa alte lucruri nu dupa cuvintul lui D-zeu.

    • Frate Lemuel, de la inceput vreau sa iti clarific un lucru, si anume ca nu sunt impotriva salarizarii pastorilor. Referitor la intrebare, pot sa spun ca este legitima din punct de vedere biblic. Daca citesti mai departe in textul din 1 Corinteni cap 9, vei vedea caci chiar Pavel se ofera pe el exemplu cat si pe altii, pentru ca este la plural, : „Dar noi nu ne-am folosit de dreptul acesta; ci răbdăm totul, ca să nu punem vreo piedică Evangheliei lui Hristos.” Deci , in primul rand este un drept si nu o porunca. Apoi, aici reiese foarte clar in evidenta ca salarizarea pastorului poate fi o piedica in calea Evangheliei lui Hristos. Parerea mea este ca Pavel a dat dovada de caracter si multa intelegere in relatia cu cei care i-a slujit. De dragul lor a renuntat la dreptul lui. Ceea ce nu prea vezi astazi. Aici cred ca este cheia. Sunt pastori astazi care nu-i intereseaza de acest aspect si merg inainte scotand chiar in evidenta drepturile pe care le au si sunt foarte hotarati sa le obtina „no matter what”. Poate chiar nu ii intereseaza de ceea ce spun fratii si surorile.
      In 1 Corinteni 9:17 Pavel astepta o rasplata pentru ca nu s-a folosit de dreptul lui. „Care este atunci răsplata mea? Este să vestesc fără plată Evanghelia pe care o vestesc, şi să nu mă folosesc de dreptul meu în Evanghelie.”
      In 1 Petru 5:1-4 de data aceasta Petru are niste sfaturi pentru prezbiteri. Le atrage atentia sa nu cumva sa devina sefi care sa dicteze la altii, ci sa fie exemple de slujire cu lepadare de sine. Ce mare nevoie este astazi de slujitori care sa ne dea un astfel de exemplu, in loc sa ne dea lista cu drepturile si beneficiile care li se atribuie. Iar daca nu le primesc o sa fie sefi mai duri cu cei ce s-au impotrivit. ” Sfătuiesc pe prezbiterii dintre voi, eu, care sunt un prezbiter ca şi ei, un martor al patimilor lui Hristos şi părtaş al slavei care va fi descoperită: păstoriţi turma lui Dumnezeu care este sub paza voastră, nu de silă, ci de bunăvoie, după voia lui Dumnezeu; nu pentru un câştig mârşav, ci cu lepădare de sine. Nu ca şi cum aţi stăpâni peste cei ce v-au căzut la împărţire, ci făcându-vă pilde turmei. Şi când Se va arăta Păstorul cel mare, veţi căpăta cununa care nu se poate veşteji, a slavei.”
      As putea sa spun multe despre subiectul acesta dar ma rezum la ceea ce am scris pana acuma si va invit sa mai cititi si acest articol: https://dorinpele.wordpress.com/2012/09/10/autoritatea-pastorului/

      • Cornel

        Frate Lemuel, hrana noastră nu vine de pe blogul fratelui Dorin ci din cuvântul lui Dumnezeu. Aici ai dreptate pe deplin. Ceea ce eu apreciez (opinie personală) referitor la blogul lui Dorin e faptul că prezintă subiectele care se discuta mult pe ascuns si de care majoritatea predicatorilor se feresc. Exemplu prezentat mai sus e unul de felul acesta. Pasajele legate de drepturile slujitorilor si de alegerile facute de apostolul Pavel si Petru sunt deosebit de relevante la situația bisericilor din ziua de astăzi. Dorin si Romircea au prezentat foarte bine aceasta contradictie si pericolele ce se ascund in umbră.
        Discuția se refera la principii biblice si nu la o anumită persoana așa ca nu inteleg de ce te deranjează faptul ca avem o discuție deschisă despre subiectul asta.

      • Aurel Stanus Ghib

        Pace frate Dorin, ca sa avem o idee corecta despre cum a lurcrat Apostolul Pavel, ar trebui sa citesti si 2Corinteni 11.7-9. De aici rezulta ca si el a trait din Evanghelie uneori.

    • yedy

      despre mine as vrea sa-si dea demisia toti ciobani astia, si sa se duca la oi sa aibe grija sa le faca curatenie in obor, sa ne lase in pace si sa nu mai spele creierii la bietii oameni cu fel si fel de noutati inventate de ei in privinta crestinismului. asta ne doeim oamenii cu scaun la cap. Nnu va lasati indusi de ……(imi pare rau dar nu pot accepta astfel de epitete-editat de moderator)

  5. TECAR

    Daca nu esti impotriva salarizari de ce ai facut acest sondaj….cum il numiti…mai spui si trezire si restaurare….pina acuma au adormit si dintr-o data sau trezit si ce au zis hai sa nu mai platim pastorii….si restaurare la ce ca vret sa schimbati regulile care au fost de cind sa infintat cultul penticostal… ( Imi pare rau dar nu pot sa iti aprob comentariul mai departe pt nu are de a face cu subiectul de fata. De asemenea ai venit cu atacuri personale care nu isi au locul pe acest blog. Imi pare rau, dar nu pot sa accept acest fel de abordare – Dorin Pele. Fii binecuvantat!)
    LEMUIEL TECAR

  6. TECAR

    ( Imi pare rau dar nu pot sa iti aprob comentariul pt nu are de a face cu subiectul de fata. De asemenea ai venit cu atacuri personale care nu isi au locul pe acest blog. Imi pare rau, dar nu pot sa accept acest fel de abordare – Dorin Pele. Fii binecuvantat!)

    Lemuiel TECAR

  7. TECAR

    Nu pot sa imi dau seama la ce ai foloseste…cu ce il ridica spiritual.Am votat si eu aici pe situ lui as vrea sa stiu si eu cind se incheie cu votarile ca sa stiu si eu rezultatul votului…ca atunci o sa stau si eu linistit si o sa ai dau pace….si nu ma mai uit in veci pe situl lui poate sa discute ce subiecte vrea….imi dau seama si acum ca imi pierd vremea da ce sa fac vreau sa vad adevarul votului.As fi un las sa dau inapoi.Frate Cornel aceste subiecte nu trebuie discutate aici.Cind ajungi la bani apar probleme….cit sa il platim …ba nu il platim si nu are nici un rost sa vezi parerea aici pe site acesta… se discuta in biserica si sunt diferite la fiecare biserica depinde cit e de mare.Problema apare aici ca uni raspund ca nu trebuie platiti pastori ceea ce este gresit din punct de vedere biblic si la urma urmei hai sa fim seriosi sa stam sa judecam daca eu as fi pastor si as lucra si m-ar suna uni care au probleme in primul rind nu as putea sa raspund la telefon cel putin asa e jobul meu numai in pauza …in pauza sun sotia e ok totul si trece repede 10 minute apoi dupa ce as veni acasa am si eu familie si sunt obosit sa incep un alt job cu problemele altuia.Daca trebuie sa mearga la court de unde il iai pe pastor de la job daca este o mormintare de unde il ai acest pastor….daca trebuie sa mearga sa traduca cu frati nostri la emigration de unde …ai acest pastor se cere tot timpul de la job trebuie sa plec….apoi alte probleme ca sunt destule…plus ca are si el nevoie de timp sa se pregateasca sa aduca hrana in biserica pentru duminica…..nu e asa de usor gata sa mearga la munca…aia vorbesc din inconstiinta si habar nu au de ce vorbesc pina ce nu ajung in probleme apoi e bun pastorul.Nu imi place de Dorin ca isi gaseste subiecte din aceste incit sa produca scandal…salariile , bani care sunt radacina tuturor relelor si de la care majoritatea au probleme ba ca nu ai avem ba ca nu stim cum sa ai folosim alti ai risipesc.Cind discuti probleme de genul acest apar imediat probleme….si de ce sa discute subiecte de genul acest ca fiecare stie ce are de facut cu bani.De aceea asa cum ai spus si tu si pastori ocolesc acest subiect.Sa prezinte Dorin alte subiecte nu de genul acesta.Daca vrea sa primeasca numai mesaje contradictori eu nu cred ca face un job bun pentru ca uni vor fi intr-o parte iar alti in alta parte.Ma deranjeaza nu numai pe mine ci pe majoritatea.Sa consulte mai multi pastori sau oameni cu frica de D-zeu si sa ai intrebe daca face o lucrare buna….ca le arata toate greselile pe website.Ori cum isi va lua el rasplata pentru asta….dupa munca si rasplata.Ce cistiga nu stiu…dar am sa joc carte pina la sfirsit…ori desfinteaza acest subiect de scandal de pe site.Trebuia sa stie de la inceput la ce se asteapta.Si-a gasit locul unde sa se plinga si unde sa arate toate bisericile ce probleme au… ( Imi pare rau dar nu pot sa iti aprob comentariul mai departe pt nu are de a face cu subiectul de fata. De asemenea ai venit cu atacuri personale care nu isi au locul pe acest blog. Imi pare rau, dar nu pot sa accept acest fel de abordare – Dorin Pele. Fii binecuvantat!)

  8. moraru constantin

    Delicata lucrare!
    Sunt oameni care vor predici de calitate, vor sa fie vizitati, sa aiba parte de consiliere dar care nu-s de acord sa-l sustina financiar pe cel ce le slujeste. Cred ca acesti oameni nici macar nu se roaga pentru predica de duminica, desi vor sa auda acea predica care sa le aduca raspunsul la intrebarile cele mai delicate din viata lor. Cu siguranta daca ar fi intrebati cei ce nu doresc ca pastorul sa fie platit, doresc in acelasi timp ca sotia pastorului sa fie casnica, sa aiba cei mai multi copii din comunitate, casa pastorului sa fie cea mai mica si cu cel mai redus confort din comunitate dar pastorul sa gazduiasca musafirii, el sa invite membrii bisericii la masa, atunci cand ii solicita o consiliere tot pastorul sa-i serveasca co un fursec si o cafea daca nu clasica dulceata si un pahar cu apa!
    De ce o fi spunand Scriptura sa aducem la casa Domnului zeciuielile si darurile de mancare punandu-L aastfel la incercare sa vedem daca nu va deschide pentru noi zagazurile cerului?
    Pe cei ce nu sunt de acord cu salariul pastorului ii salut cu cartea Proorocului Hagai sa vada ce spune despre „a strange intr-o punga sparta”, si despre „putinul adus si suflat de Dumnezeu”.
    Este clar, Biblia spune: ” eu n-am vvazut pe cel neprihanit parasit, nici pe urmasii lui cersindu-si painea”, dar ce faci daca Dumnezeu ti-a hotarat un salariu frumos tocmai pentru a sustine si pastorul bisericii?
    Ce-ai face daca pastorul ar anunta ca si-a gasit alta slujba si de azi membrii bisericii predica prin rotatie, fac vizite la batrani,bolnavi, azile si penitenciare, fac curatenie la biserica prin rotatie si la fel cu toate celelalte lucrari din biserica? Esti pregatit?

    • VIK

      ……in dar ati primit …in dar sa dati .Cu ani in urma (40-50 de ani ) bunicul meu a fost pastor la o biserica de la tara si nici vorba sa fie platit , fratii care erau demni de cuvantul lui Dumnezeu credinciosi predicau prin rotatie, faceau vizite la batrani,bolnavi, faceau curatenie la biserica prin rotatie si la fel cu toate celelalte lucrari din biserica nu aveau multa carte ,facultati ,seminarii,dar evanghelia era predicata cu teama de Dumnezeu si curatie de inima .Dumnezeu lucra cu putere cu semne si minuni chiar daca ne mustra primeam mustrarea pe cand astazi se predica cu teama de oameni ,sa nu cumva sa gadile urechile cuiva, sa deranjeze pe cineva .Haideti fratilor sa ne pocaim cu totii (si sa nu mai punem sarcini grele pe umerii altora si noi sa nu le atingem nici macar cu un deget) Pocainta este fara bani si fara plata.AMIN??

  9. Eu sunt de acord ca salariile pastorilor sa fie pentru strictul necesar , nu masini de lux, o data am fost acasa la un pastor si era doar sotia, eu abia de ma intrtineam pe cind ea?????? avea un parfum de la AVON foarte scump , si ziceau ca duc lipsa, casa cumparata in timp scurt, si masaina la fel , aomeni buni treziti-va RELIGIA ESTE UN MOD DE AFACE BANI, datii lui Dzeu atit cit va spune inima in semn de recunostinta, daca va cere cineva mai mult, faceti o fapta inteleapta, cautati un aviz unde se anunta un loc de munca vacan si datii persoanei date care va cere bani numarul de telefon , si zicetii ( am inteles ca aveti nevoie de bani , am inteles ca trebuie sa va ajut) sa vedem daca ar mai indrazni, daca nu merge? cautati versete intelepta , Biblia ne da raspuns la orice, BAFTA

  10. george

    Ori si cine slujeste pe D-ZEU trebuie sa se lepede de sine si sa traiasaca asa cum a trait ISUS Domnul nostru,El tot ce a facut a fost din DRAGOSTE nu pe banii si nici pe arginti.Iuda vanzatorul a lucrat cu argintii.crestini lucreaza ajutanduse intre eii si dand intaietate uni altora in toate lucrurile.NUS DE ACCORD CU PASTORI PLATITI

    • rupa constantin ( gore)

      DUMNEZEU vrea ca orice cuvint AL SAU sa se faca trup ,asa cum ni_la aratat in HRISTOS .Cercetati N.T si ve-ti vedea pretul pentru care au lucrat totii apostolii .Ficare slujitor este pus de DUMNEZEU asa ca va fi platit dupa osteneala lui tot de DUMNEZEU

  11. Interesant subiect este expus si prin puterea lui descoperim de fapt scopul unor pastori ajunsi in pozitiile ce le detin uitind ca de fapt din momentul ce primesc un salar devin o persoana care nu se mai poate numi „slujitor al Domnului Isus”Slujitorii sint diferiti de domnitorii neamurilor si liderii politici care isi ocupa pozitiile prin puterea si interesul pe care-l detin.Si sa ne gandim ca pastorii din jurul pastorului principal nu sint platiti niciunul si in sacrificii se expun foarte mult si activeaza in puterea sacrificarii.Casierii care detin bugetul Bisericii nu sint platiti cu cat ca au responsabilitati foarte mari si la fel se sacrifica mult.Cu un salar de 70-80de mii la an ;cate familii pot fi ajutate?Cate Biserici se pot construi in satele in care inca membrii se aduna in case?Unii prea putin inteleg mesajul si el astfel apare ;
    http://www.infocrestin.com/pastorul-cristian-ionescu-un-roman-norocos-de-la-chicago/
    Si se vede ca nici acest salar nu satisface dorintele firesti si se mai apeleaza si la alte metode mai putin crestinesti .Si atunci ce se poate explica?Cu ce scop unii sint interesati sa pastoreasca? Si inteleg membrii Bisericii ?Prea putin …!!!

  12. Pingback: Sundeti de acord ca pastorii sa fie platiti? – Rezultatul Sondajului dupa mai mult de 100 de voturi | Trezire si Restaurare

  13. Pingback: Sondaj -Rezultat partial : Care ar fi un salariu rezonabil pentru pastor in raport cu salariile membrilor? | Trezire si Restaurare

  14. mitru.

    tot ce at-i scris cu privire la drepturile pastorilor..!
    un-i da alt-i ba.pai daca pastorul e profesionist si are uin job…
    el trebuie sa traiasca… si sa is-i faca slujba la care afost angajat.
    salariul unui pastor artrebui stabilitr dupa nevoiel sale stricte…
    si sa nu aiba posibilitatea sa-i bage mana in fondul unei biserici.
    numai ca uni ei taier ei rezolva lucrurilee cum vreau ei.sunteti de acord ce am scris.

  15. Maranata

    Sondajul de opinie al tuturor crestinilor ar trebui verificate cu Cuvantul Lui Dumnezeu.Orice persoana fizica care are o diploma de teolog si un consimtamant al organizatiei in urma cercetarilor riguroase de avere si bunastare trebuie verificat ca la toti angajatii din diferite functii ,doar atunci ei trebuie platiti si verificati periodic.
    Sarlatanii,hotii,lacomii nu trebuie sa mai pastoreasca turma Lui Hristos!
    Daca persoana care solicita postul de pastor mai are si alte activitati sau surse de venit ,sponsorizari sa nu fie platit de biserica ,dar daca nu mai are nici un venit sau alta sursa de bani sa fie platit ca atare de biserica in urma prestatiei care o face cu orele lucrate in biserica si pe teren.
    Avand in vedere ca bisericile de pocaiti nu functioneaza zilnic ,ci doar cateva ore pe saptamana eu nu cred ca merita sa se scalde in bani si lux.
    Nici un pastor nu are voie sa se imbogateasca pe urma lucrarii care o face si a salarizarii.
    Sa privim la plata lucratoriilor din vie : Plata a fost facuta cu dreptate,egalitate si fara discriminare.Matei 20:1-16
    Caci pilda gospodarului corect este pentru toti lucratorii din via Domnului, cand i-a chemat pe cei din piata la lucru i-a si platit pe toti la fel ,cu un leu ,chiar daca unu a lucrat o ora iar altul 10-15 ore.
    In lucrarea Domnului totul trebuie sa fie la egalitate indiferent daca ai diploma sau nu ,daca stai 3 ore sau zece ore zilnic.
    Dar din pacate unii pastori si preoti cred ca lor li se cuvine sa fie mai bogati si mai avuti ca toti ceilalti lucratori .Daca privim la toate coanele preotese fie de pastori ,fie de preoti vedem cochetaria si luxul in care traiesc ele.Majoritatea banilor de pastori se duc pe nevestele, ficele si fii lor ,care cheltuie o gramada de bani pe saloane de infrumusetare,mall-uri cu haine scumpe,excursii,masini de lux si au multe alte facilitati gratuite sau din sponsorizari dar orasul sau satul lor este neevanghelizat,trebuie sa vina fratii Pustan si Ianovici ca sa ii Evanghelizeze.Dumnezeu sa ii binecuvanteze! Asta-i adevarul!
    Dar sunt si pastori care abia traiesc de pe o zi pe alta cu un salar decent.Nu inteleg cum in Romania cand salariul nu este foarte mare si totusi ei traiesc in lux si cheltuieli foarte mari.
    Aceasta este ceva necontrolat si neverificat la unii pastori de la pocaiti ,daca vrem sa fie totul la egalitate,Biblic si corect trebuie sa se verifice sursa de venit a unor bogati peste noapte,atat pastorii ,cat si alti lucratori crestini a nevestelor si copiilor lor care prea isi permit lucruri pe care alti nici nu viseaza .
    De cei din religii ortodoxe sau catolice nu mai vorbim unii traiesc si mai bogati acolo nu e via cultelor ,e a vaticanului si ortodoxismului.
    Parearea mea este ca toate lucrarile din culte au scapat de sub un control al enoriasilor si a celor in drept de a solutiona aceste probleme este prea multa tacere si prea multa induinta la inselaciune ,de aceea cred ca va framanta acest sondaj.
    „A fi platit…. s-au de a nu fi platit un pastor?!!”
    Eu spun altfel , trebuie sa fie platit s-au nu trebuie sa fie platit un pastor care are si alte surse de venit ?!!! .
    Pacea Domnului Isus Hristos sa fie in inimile tuturor crestinilor.
    Este opinia mea !

  16. dina

    cine la dat pe isus la moarte preutii cei mai de seama .cine a vrut sal omoare din nou pe lazar inviat de hristos preotii.si se poate continua.fii lor continua sa dea biserica nascuta de isus pe cruce la moarte prin a vesti o alta evanghelie cu legile lor ca fariseii. si vor platiti pentru asta.daca apostulii sau numit prezbiterii cine snt acesti netaiatii in prejur sa se numesca pastorii. pastor este unul singur hristos domnul fiul lui dumnezeu. plata ce o vrea el e inima ta nu averia ta nici banii taii in schib iti ofera mntuirea ce nu tio ofera alt cineva . la evreii zice tu esti preut in veac dupa legea lui melhisedec sau pastor .dar voi dupa ce lege vat pus pastorii.nu cumva sntetii hristosii mincinosi. 1 petru cap5 ver 1 -4 fapte cap 20 ver 17-38 lupi rapitori=pastorii .luca cap 20 ver 16-19

  17. Da Sunt de acord e lucrarea domnului !!!

  18. Tiberiu

    A platii pastorul este o lucrare Biblica. Sustinuta si in Vechiul Testament si in Noul Testament. Cred ca ceea ce spune Biblia este cel mai important. Cine va adauga sau cine va scoate spune ultimul verset din Apocalipsa, isi va adauga si isi va scoate din dreptul lui la pomul vietii care este in cerul lui Dumnezeu.
    Cred personal ca o Biserica care are peste 100 de membrii trebuie sa plateasca pastorul deoarece altfel nu va putea sa munceasca de dimineata pana seara in constructii de exemplu si apoi sa faca vizite si sa pregateasca predici si sa aiba si relatie sanatoasa cu familia si copii lui si sa mearga bine si Biserica.
    Deci si Biblia sustine salarizarea si ratiunea logica a unui om te duce spre salarizare.

  19. Pastorul platit cand vine lupul lasa oile si fuge , de ce? Pentru ca este platit!.Dumnezeu nu cred ca vrea pastori de acestia care sa nu fie asemenea Marelui Pastor al oilor.

  20. vasile

    eu cred ca nu e cazul sa fie platit pastorul punct si nimic mai mult

  21. Am sa mai las un mic comment .,pastori nu trebuie platiti,dar trebuie ajutati cu bani din cand in cand dupa nevoia care o are in familie si asta nui tot. Trebuie ajutati si membrii biserici care se descurca mai greu.,de fapt asta e TINTA PORUNCI,,DRAGOSTEA”fara prefacatorie si fara sa se tina seama de fata omului in ai da ajutor

  22. Pastorii asta nu-l au toti din ei pe Dumnzeu, si sunt foarte smekeri, pt ei religia e un mod de a fece bani, stiu pastori de ziua a 7 , oameni superi care lucrau cu ziua in sere de rosii impreuna cu sotia in genunchi, daca vrei sa fii platit si sa traiesti in lux ? asa e usor sa fii loiail si credincios, in fata oamenilor se fac ca nau bani, ca nau ce pune pe masa , insa merg la mare la munte, copii cu studii bune care si costa, ,sotiile lor la curatat incaperile bisericii si pe afara nu vin ca ori mereu sunt gravide ori cu copii,insa la impartit ajutoare de imbracaminte sunt exact la ora cu copii si in 9 luni de sarcina, ei nu-i iubesc pe toti, sunt dintre ei si oameni super dar 1 la 1000

  23. Pingback: Numai 54% dintre cei ce au votat sunt de acord ca pastorii sa fie platiti! | Trezire si Restaurare

  24. Pingback: Salariu rezonabil pentru pastor – Media salariilor membrilor din Biserica | Trezire si Restaurare

  25. Daniel

    Tecar, eu spun sa o lasi moale si sa nu te prinzi tare pentru ca pastorii din america 9 mii de dolari la luna sunt cam average, si aici ma refer la pastori seniori , si bineinteles care au si ceva nou tot timpul , si aici ma refer nu salar dar venit pe langa salar , deplasari , la deplasari se fac banii , platesc si unii si altii doble bounce, cand se deplaseaza iau salar si din biserica locala plus ca mai iau si ceva de unde merg in vizita , pentru multi e putin 9000 , sunt altii care din donatii fac mult mai mult de 9000 de dolari la luna, , altii tin punga si cu cel care semneaza cecuriile sunt pe o mana si acolo deja e afacere seriasa se invart sute de mii de dolari pe an, asa ca stai si nu mai vb despre treaba asta, Cornel cand spune ce spune , probabil ca e mai in tema decat noi ,

  26. Daniel

    sa imi spuneti mie cine o auzit vreo predica din textul Bateti pastorul platit si el v-a lasa turma , deci concluzia cand vine un pastor cu plata trebuie data o bataie buna si daca ramane in biserica si nu fuge atunci e si un pastor adevarat , no aluia trebuie dat salar normal, cand pleaca in deplasare drumul si toate cele trebuieste sponzorate , dar daca se ia bani si de la aia unde pleaca sa i se taie din salar

  27. Pingback: De ce tot mai multi predicatori plagiaza? – Rezultat Sondaj | Trezire si Restaurare

  28. Nu trebuie platit de la stat , se poate face in cadrul biserici o tema pentru Pastor , sa fie platit , dar nu ai trebuie la Pastor , sa fie platit , se descurca el ,din alte surse ………

  29. Pingback: Rezultat Sondaj dupa 600 de voturi – „Care ar fi un salariu rezonabil pentru pastor in raport cu salariile membrilor” | Trezire si Restaurare

  30. Steli Gal

    ISUS si APOSTOLII ce salarii au avut? Interpretam cum vrem BIBLIA ca sa ne mearga bine nu? Salarii ,bani de deplasari bilete la clasa 1 etc dar oare ce zice Dumnezeu despre asta ne intereseaza? Au facut din ei („pastori”) niste superstaruri care duc o viata de lux pe banii enoriasilor ,oare la inceputuri a fost tot asa? Poate cineva sa dea o explicatie ? Nu prea cred.

  31. Domnul Isus a zis: Pastorul platit (care nu este pastor cu adevarat) cand vede lupul venind lasa oile si fuge-miza sunt banii. Pavel ii are in vedere si indeamna, ca cei ce pastoresc bine sa fie invredniciti cu indoita cinste (1 Timotei 5:17).
    Exista totusi si o categorie de care Pavel scrie ca trebuie sa traiasca din evanghelie…
    Aceasta categorie de slujitori sunt cei care se indeletnicesc cu vestirea Evangheliei-adica Evanghelistii.
    Cine sunt Evanghelistii si cine se incadreaza in aceasta categorie?Simplu:
    1)sunt slujitori chemati special de Dumnezeu in aceasta lucrare (Matei 10:1)-lucratori impreuna cu Dumnezeu (1 Corinteni 3:9a).
    2)sunt slujitori trimisi de Dumnezeu (Matei 10:5).
    3)sunt slujitori imputerniciti de Dumnezeu( 2 Corinteni 5:20)-adica, marturia lor este insotita cu semne, puteri si felurite minuni si cu darurile Duhului Sfant (Evrei 2:4)
    Daca sunt in biserici astfel de lucratori, Pavel scrie ca trebuie sa traiasca din Evanghelie, dar daca-i patron (afacerist) si Evanghelist atunci sa fie anatema…

  32. Pace tuturor….am citit dezbaterea acestei teme despre plata sau neplata pastorilor….raspunsul meu?…intrucat un pastor de oi traieste prin si din ingrijirea turmei sale…care dealtfel ii umple timpul cu varf si indrsat daca si cunoaste si ingrijeste personal fiecare oaie cum Dumnezeu cere…..pastorii bisericii la fel ar trebui sa traiasca din ingrijirea turmei Domnului

  33. Misionar

    De ce nici un pastor nu vine un Africa unde nu esti platit ?ci tu singur itI platesti bilet, transport,vize, passport, ciorapi, chiloti tot . Acolo faci dus cu conserva, de sanpon daca itI mai raman bani,dormi pe unde apuci, tantari, malaria, caldura, praf, mananci oreZ ,lucrezi , construesti iar la intoarcere toata lumea te intreaba unde ai fost in vacanta ? Si toate de dragul celui care nu a avut un leu sa isi plateasca darile cezarului (Isus Hristos )a Lui sa fie slava

  34. firu

    Daca se ocupa doar de biserica sunt de acord dar daca are propria lui afacere. NU.
    Timpul lui nu si-l dedica bisericii ci afacerii proprii
    Iar salariul bisericii este un plus
    Pavel lucra cu mainile lui sa nu fie povara.
    Cand pastorul (de la biserica mea) castiga minim 5000 euro pe luna din propria afacere… mai trebuie salar din partea celor care castiga din munca mult mai putin?

  35. OCTAVIAN CHELARU


    https://polldaddy.com/js/rating/rating.jsUN PASTOR CARE ARE DUH SFINT IN EL REFUZA PLATA SALARULUI,TOT CE FACE ?
    FACE PT HRISTOS ! DAR CUM SUNT PLINE ADUNARILE DE FARISEI ? CAM GREU CU REFUZUL !

Lasă un comentariu