Rezolutie 2016 – ” Cel ce păzeşte poruncile Lui rămâne în El, iar El în acesta”


La fiecare inceput de an suntem obisnuiti sa facem rezolutii, promisiuni, juruinte…,s.a. In multe situatii nu reusim sa ne tinem de ele pe o perioada asa de lunga ca un an de zile. De obicei nu ma hazardez in rezolutii mari si pe o perioada lunga. Aleg lucruri simple, practice si pe o perioada scurta.

Ma tot framanta de o vreme poruncile lui Dumnezeu. Traim intr-o generatie care are alergie la porunci, la legi sau statute. Nici nu ma mir. Mandria personala este ridicata la rang inalt si o gasesti in diferite forme, unele mai subtile decat altele, in special pe retelele de socializare. Unii nici nu se mai autosesizeaza din cauza automatismului format prin filozofia generata de „selfie” – un fel de autoportret facut prin filtrul indulgentei personale si prezentat pe taraba virtuala fara nici o solicitare prealabila.

Revenind la porunci, nu pot sa nu sesizez seceta de prin Bisericile noastre de mesaje predicate cu referile la poruncile lui Dumnezeu adresate copiilor Lui. Cel mai mult se predica de doua care sunt considerate cele mai mari : „Să iubeşti pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău, cu tot cugetul tău şi cu toată puterea ta’. Iată porunca dintâi. Iar a doua este următoarea: ‘Să* iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi.’ Nu este altă poruncă mai mare decât acestea.”. Binenteles ca de la acestea pornesc  si depind toate celelalte . In versiunea Cornilescu spune ca”in aceste* două porunci se cuprinde toată Legea şi Prorocii.” Varianta aceasta parca te face sa crezi ca lucrurile pot fi abordate superficial si de suprafata. Iubesti si gata. Harul  si dragostea rezolva toate. Dar la Ioan 14: 15 ne spune cum se dovedeste dragostea. „Dacă Mă iubiţi, veţi păzi poruncile Mele.” Multi se incumeta si zic: „Pai cum frate ca doar acum nu mai suntem sub Lege ci sub Har. Nu mai conteaza poruncile. Acestea erau pentru cei care traiau dupa Vechiul Testament. Noi acuma traim dupa Noul Testament!”.

De asemenea, ne-am insusit ideea ca crestinismul nu este o religie ci o relatie. Foarte bine. Dar ce este o relatie? In relatia noastra cu Dumnezeu cum ar trebui sa raspundem cand El ne porunceste ceva?  Va fi indeajuns sa ii spunem lui Dumnezeu ca il iubim? El ne va cere sa dovedim. Orice relatie se bazeaza pe ceva concret si practic. El ne cere sa pazim poruncile Lui. Care porunci? Cei mai multi dintre noi nici macar nu stim cate porunci sunt in Noul Testament. De unde sa stim?… ca doar nu am considerat ca este important ca sa le studiem sistematic sau macar ca sa le stim nominal.

Am ramas surprins cand am gasit ca in Noul Testamet sunt peste 1,000 de astfel de porunci. In Vechiul Testament sunt vreo 600 si ni se pareau multe. In Ioan 15: 14 ni se spune ca noi sunteţi prietenii lui Isus  dacă facem ce ne-a poruncit El. Cum sa facem ce ne-a poruncit El cand noi nici nu stim ce ne-a poruncit? Cata ignoranta. Doamne iarta-ne! Stim si noi cateva pe ici pe colo si …unii pot sa zica:”cum poti sa ne spui ca suntem ignoranti?” Uite asa. E tot din cauza lui „selfie”

In Matei:28:20 ni se porunceste ca sa invatam pe noii ucenici „tot ce ne-a poruncit”. Tot? Chiar tot? Pai , noi nu stim tot si avem inclinatia ca sa nu le invatam . O sa zica fratii ca suntem legalisti. Lasa-i sa zica.

Eu mi-am propus pentru urmatoarele luni sa invat poruncile Domnului. Tu ce ti-ai propus?

Un comentariu

Din categoria Uncategorized

Un răspuns la „Rezolutie 2016 – ” Cel ce păzeşte poruncile Lui rămâne în El, iar El în acesta”

Lasă un comentariu